Vier locaties voor kinderopvang krijgen ondersteuning voor een groenere buitenruimte

De stad Antwerpen start met een proefproject om de buitenruimte voor kinderopvanginitiatieven van 0 tot 3 jaar te vergroenen. Zo wil ze de allerkleinsten meer in contact laten komen met de natuur. Na een inspiratiedag en een wedstrijdprocedure werden vier locaties geselecteerd. Zij krijgen een premie en procesbegeleiding.

In maart konden organisatoren van kinderopvang terecht in het EcoHuis voor een inspiratiesessie omtrent het vergroenen van hun buitenruimte. Die infosessie kon op veel bijval rekenen en zorgde ervoor dat de nieuwe wedstrijdsubsidie voor groene kinderopvang vlot gelanceerd werd.

Het Ecohuis van de Stad Antwerpen heeft natuurlijk al heel wat expertise op vlak van vergroening. Het succesvolle project van vergroening van schoolspeelplaatsen wordt nu uitgebreid naar kinderopvanginitiatieven.

Niet minder dan twintig kinderopvanginitiatieven dienden een aanvraag in. Daarin moesten zij verantwoorden waarom ze meer groen wensen, wat hun plan van aanpak is en in hoeverre ouders, opvoeders en partners betrokken worden. Een jury, bestaande uit de partners in dit project, beoordeelde de aanvragen en koos vier opvanginitiatieven uit die begeleiding en een premie van 3.500 euro krijgen om hun groene droom waar te maken.

De jury was erg onder de indruk van alle aanvragen en de kwaliteit ervan. Heel wat aanvragen kregen dan ook een hoge score. Na een uitvoerig debat werd besloten uit die dossiers diegene te selecteren die een hefboomfunctie hebben naar andere locaties of initiatieven. De volgende vier kinderdagverblijven werden geselecteerd:

  • Kinderdagverblijf ’t Egeltje;
  • Sprookjesland;
  • Het Vlindertje 2;
  • Brabbel

Het proeftraject loopt tot en met juni 2018: het komende jaar krijgen de vier begeleiding en tijd om groenwerken te laten uitvoeren. Nadien bekijkt de stad de resultaten en stelt ze aanbevelingen op voor een mogelijk vervolgtraject. Het EcoHuis zal de resultaten terugkoppelen met alle geïnteresseerden tijdens een slotdag.

“Vergroening is meer dan het aanleggen van enkel kijkgroen. Een groene buitenruimte, met natuurlijke elementen die onze allerkleinsten echt kunnen beleven zoals wilgenhutjes en boomstammenpaadjes, heeft een positieve invloed op de verdere ontwikkeling van onze kinderen. Als schepen van zowel leefmilieu als kinderopvang blijf ik volop inzetten op een positieve, stimulerende en natuurvriendelijke omgeving”, aldus schepen Ait Daoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s