Stad investeert in jeugd

Vandaag keurde de stad twee besluiten goed ter ondersteuning van onze jeugd. Enerzijds stellen we infrastructuursubsidies ter beschikking en anderzijds zorgen we voor ondersteuning van jonge initiatiefnemers.

1. Stad investeert in geschikte infrastructuur van jeugdverenigingen

Antwerpen geeft infrastructuursubsidies aan vrijwillig jeugdwerk.

Voor een grootstad als Antwerpen is het belangrijk om naast het professionele jeugdwerk ook in te zetten op het versterken van het sociale weefsel via het vrijwillig jeugdwerk. Deze vrijwilligers zetten zich dagelijks in om kinderen, jongeren en tieners te laten participeren via ontspanning en verdere persoonlijke ontplooiing. De stad Antwerpen zet dan ook sterk in op de ondersteuning van het vrijwillig jeugdwerk.

Jeugdverenigingen krijgen meer en meer te maken met de uitdagingen van de grootstedelijke context. Ze kampen vaak met infrastructuurproblemen zoals lokalen in onveilige of verouderde staat. Erkende jeugdverenigingen worden door de stad ondersteund met een infrastructuursubsidie om deze problemen aan te pakken. De investeringen zijn zeer divers en gaan van elektriciteitswerken, vervangen van sloten en ramen tot het plaatsen van een nieuw dak.

“Ik vind het zeer belangrijk dat het maatschappelijk engagement dat onze vrijwilligers dagelijks uitdragen op een kwalitatieve en duurzame manier kan gebeuren”, licht schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud toe. “Binnen het vrijwillig jeugdwerk zorgen we voor ondersteuning van de jeugdverenigingen zelf, maar zetten we ook in op het ter beschikking stellen van jeugdlokalen en infrastructuur. Vooral dit laatste is natuurlijk een hele uitdaging binnen een grootstad als Antwerpen. De infrastructuursubsidies die we vandaag bijkomend ter beschikking stellen zorgt dan ook voor dat broodnodige duwtje in de rug om onze stad levendig en bruisend te houden”.

2. Jeugdbeleid: een samenwerking tussen stad en jonge initiatiefnemers

De stad Antwerpen wil jonge organisatoren alle kansen bieden om te experimenteren en initiatieven te nemen. Voor projecten georganiseerd door jongeren kan er, net als door erkende jeugdverenigingen, een subsidieaanvraag worden ingediend. Ze worden dan erkend voor de duur van het project. Daardoor mogen ze affiches plakken op de aanplakzuilen en de nodige (feest)materialen ontlenen bij de stad. Ze krijgen ook een subsidie voor het ingediende project.

“Het is belangrijk om onze jongeren alle kansen te geven om zich ten volle te kunnen ontplooien. Het is leuk om te zien dat er veel ondernemingszin in onze jongeren aanwezig is en dat zij ook zelf initiatieven uitwerken”, stelt schepen Nabilla Ait Daoud. “Zij moeten dan ook op de nodige ondersteuning vanuit de stad kunnen rekenen”.

Voor 2017 werden al voor 66.773 EUR projectsubsidies verdeeld.

Het college keurde vandaag volgende bijkomende projecten goed:

  • Willrock Festival van vzw Matilé (7.000 EUR): Willrock is een gratis festival in Steytelinckpark in Wilrijk, met kleppers als Woodie Smalls, Zwartwerk en veel meer top artiesten op het programma op 11 en 12 augustus : https://www.facebook.com/willrockfestival/
  • Linkerwoofer van Linkerwoofer vzw (10.000 EUR): Linkerwoofer is een tweedaags, gezinsvriendelijk festival met Belgische artiesten op het podium op 5 en 6 augustus.
  • Violencia Showcase van Violencia vzw (7.500 EUR): Violencia is een maatschappelijk project dat jongeren hun talenten helpt ontwikkelen via workshops en activiteiten. Binnenkort start er een nieuwe wervingscampagne om jongeren te selecteren.
  • Fleksin van Fleks (2.250 euro): Fleks, een nieuwe jeugdwerking in Antwerpen, organiseerde in mei zijn allereerste event in de Arenbergschouwburg. Fleks focust zich op ondernemende jongeren en hebben vanaf september hun uitvalsbasis in Deurne. http://fleks.be/
  • Zaclu van Gewest Zac (826 euro) In mei kwamen alle chiro’s van gewest ZAC (11 groepen uit District Antwerpen, Hoboken en Wilrijk) samen op de ZACLU, een evenement waar alle leden en leiding elkaar beter kunnen leren kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s