Wat is een OKiDO?

Antwerpen telt ruim 22.000 kinderen tussen 0 en 3 jaar. Dit aantal blijft groeien. Sinds 2012 tellen we jaarlijks zo’n 8.000 geboortes. De nood aan voldoende en kwalitatieve kinderopvang is dus groot. Om hieraan tegemoet te komen, biedt de stad verschillende vormen van kinderopvang aan.

Enerzijds is er de reguliere kinderopvang via groepsopvang of gezinsopvang (de zogenaamde onthaalouders). Anderzijds zet de stad ook in op occasionele opvang, de OKiDO’s. Maar wat is dat nu precies?

Droom opvang
OKiDO staat voor ‘Occasionele Kinderopvang is Droom Opvang’. Sinds 2003 biedt deze occasionele opvang een oplossing aan werkzoekende ouders die gaan solliciteren, een opleiding volgen of net met een nieuwe job starten. Zij vinden namelijk moeilijk op korte termijn tijdelijke kinderopvang. OKiDO is het occasionele en buurtgerichte antwoord.

De opvang van OKiDO richt zich op drie pijlers: toegankelijk, betaalbaar en kwaliteitsvol. Telkens intercultureel en volledig op maat van ouder én kind. Zo wordt de prijs aangepast aan het inkomen van het gezin, maar zonder in te boeten op kwaliteit. De opvang voldoet, zoals steeds, aan alle kwaliteitsnormen van Kind & Gezin.

Tijdelijke opvang op maat
Occasionele opvang betekent dat kindjes voor een beperkte periode worden opgevangen, zodat de ouders probleemloos hun (arbeidsgericht) traject kunnen aanvatten of voortzetten. Dat kunnen enkele (halve) dagen per week zijn. Het is een systeem zonder wachtlijst, zodat de kinderen op korte termijn kunnen instappen in het aanbod.

Bij OKiDO zijn alle Antwerpenaren welkom met kinderen tussen 0 en 3 jaar die nood hebben aan tijdelijke, dringende of occasionele opvang. De reden hiervoor kan een sollicitatie, een opleiding, een nieuwe job of een medische of sociale reden zijn. Hierbij wordt voorrang gegeven aan buurtbewoners.

Ook op maat van de medewerker
OKiDO’s zijn ook tewerkstellingsprojecten. Ze hebben dus een dubbel doel. Medewerkers die nog geen diploma kinderverzorging hebben, combineren hun werk bij een OKiDO met een opleiding kinderzorg. Zij kunnen deze ervaring meenemen en vinden later makkelijker werk in de kinderopvangsector.

Charter
Sinds 2003 werken negen organisaties mee aan het principe van de OKiDO: Komma vzw, Elief vzw, Het Lieverdje vzw, Rainbows vzw, Felies vzw, Crèchendo vzw, Diensten voor onthaalouders – Gezinsbond, Diensten voor onthaalouders – Felies vzw en Landelijke Kinderopvang vzw – Stekelbees. Elke organisatie ondertekende het charter met minimumcriteria waar elke OKiDO aan moet voldoen. Ook de Stad Antwerpen en het OCMW ondertekenden deze visie.

Bijkomende plaatsen
Van 2003 tot 2013 werden er 355 OKiDO-plaatsen gecreëerd. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen volledige OKiDO-plaatsen en occasionele plaatsen, gerealiseerd bij zelfstandige kinderdagverblijven en onthaalouders die ook niet-OKiDO aanbieden. Sinds 2013 zijn er onder mijn hoede nog 141 plaatsen bijgekomen: 68 OKiDO’s en 73 occasionele plaatsen in zelfstandige kinderdagverblijven. Ik blijf me inzetten om ook hier jaarlijks nog nieuwe plaatsen bij te creëren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s