Projectsubsidies jeugd: krijg steun voor jouw idee

Projectsubsidies jeugd worden toegekend om jongeren te stimuleren bij het organiseren van originele, experimentele, uitzonderlijke of vernieuwende activiteiten voor andere jongeren. De stad Antwerpen stelt hiervoor jaarlijks 125.000 euro ter beschikking. Halfweg 2017 werden al 42 aanvragen ingediend.

Voor wie?
Jongeren tot 26 jaar. Projectsubsidies worden toegekend aan individuele jongeren, aan jeugd- , sport- , cultuur- , scholieren- , studenten- of een andere Antwerpse vereniging; aan samenwerkingsverbanden tussen Antwerpse (jeugd)verenigingen; aan een informele groep jongeren… Bij verenigingen moet de activiteit wel duidelijk buiten hun normale werking vallen.

Wat voor activiteit?
Activiteiten voor en door jongeren. Het project moet voldoen aan zes regels om in aanmerking te komen voor een projectsubsidie:

 1. openbaar zijn
 2. laagdrempelig zijn
 3. in de vrije tijd van organisatoren en deelnemers/bezoekers worden georganiseerd
 4. in de stad Antwerpen worden georganiseerd
 5. de nodige toelatingen hebben
 6. de nodige verzekeringen hebben voor organisatoren, vrijwilligers, deelnemers en bezoekers.

Over hoeveel geld gaat het?
In totaal wordt er jaarlijks 125.000 euro toegekend. Voor elk project geldt een maximumsubsidie van 10.000 euro. 60% hiervan kan, op advies van de jury, worden uitbetaald als prefinanciering. De uiteindelijke subsidie is gelijk aan het negatief saldo dat blijkt uit de afrekening. Dit bedrag kan echter nooit hoger zijn dan het goedgekeurde maximum subsidiebedrag! 

Hoe vraag ik een projectsubsidie aan?
Dien je aanvraag in bij de stedelijke jeugddienst van de stad Antwerpen vóór aanvang van het project.

 • voor projectsubsidies tussen de 0 en 2.500 euro : 2 weken voor aanvang van het project
 • voor projectsubsidies tussen de 2.500 en 5.500 euro : 6 weken voor aanvang van het project
 • voor projectsubsidies tussen 5.500 en 10.000 euro : 2 maanden voor aanvang van het project

Een jury bestudeert je aanvraag en beslist over het toekennen van de projectsubsidie. Deze jury wordt samengesteld door de stad Antwerpen en bestaat uit jongeren, experten uit het jeugdwerk en de jeugddienst. Belangrijk: loonkosten, artiestenvergoeding en investeringen komen niet in aanmerking!

Meestal positief advies
Dit jaar werden reeds 42 aanvragen ingediend voor projectsubsidies. 23 projecten kregen een positief advies, 4 een negatief advies. 6 projectaanvragen zijn lopende en worden vanuit de jeugddienst verder opgevolgd en ondersteund. 9 projecten werden geannuleerd of doorverwezen naar een district. Voor 15 van de 42 aanvragers was dit de allereerste projectsubsidieaanvraag. Een kleine greep uit de al goedgekeurde projecten:

 • Geerte Marreel kreeg voor de podiumavond voor jongeren van verschillende culturele achtergronden ‘Talentenavond’ (24 maart) 340 euro.
 • Scouts en Gidsen Vlaanderen “De Zonnepinkers” kregen voor familie-evenement ‘Spring in het park’ (15 april) 3.000 euro.
 • Jeugdhuis Tel – Telex vzw kreeg voor hun Rewired festival (28 tot 30 april) 2.750 euro.
 • Chiro Lore Fv kreeg voor het festival voor jong Antwerps talent ‘twintig achttien’ (5 mei) 7.500 euro.

Heb je een idee of wil je meer informatie over projectsubsidies? Neem hier een kijkje of contacteer de stedelijke jeugddienst Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s