Het Antwerpse warmtebeleid

Het derde deel van mijn verhaal over leefmilieu in Antwerpen behandelt het warmtebeleid. Restwarmte is de meest voorradige duurzame energiebron in onze stad. En er is voldoende restwarmte aanwezig om héél Antwerpen te verwarmen. Helaas gaat hier nu een groot deel van nodeloos verloren en blijven we fossiele energie (zoals gas) invoeren.

De ontwikkeling van warmtenetten en de valorisatie van restwarmte zijn van cruciaal belang om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Op het vlak van warmte is namelijk nog veel verbetering mogelijk met het oog op een duurzaamheid. Het ultieme doel? Een slim én efficiënt stadsbreed warmtenet.

Clusters
Momenteel werkt de stad met verschillende clusters. Enerzijds hebben we ‘warmteproject Zuid’, waarbij we de restwarmte van Isvag willen gebruiken om het zuiden van Antwerpen te bevoorraadden. Anderzijds hebben we ‘warmteproject Noord’. Hiervoor willen we de restwarmte uit de haven aanwenden. Er zijn gesprekken lopende om de restwarmte vanuit Idaver uit te koppelen in het noorden van Antwerpen. Ten slotte is er de slachthuissite waar recentelijk een intentieovereenkomst werd afgesloten met Aquafin en Eandis. Op termijn willen we een stadsbreed warmtenet creëren waar de hele stad gebruik van kan maken.

Nieuw Zuid
Antwerpen telt momenteel al mooie projecten. De wijk Nieuw Zuid is de duurzaamste wijk van heel Vlaanderen. Hier wordt gewerkt met een groot warmtenet op basis van een warmtecentrale. In de toekomst zal ook dit warmtenet verder verduurzaamd worden, o.a. met zonnethermie.

Bovenop het dak van het studentengebouw, ook gekend als Campus Nieuw Zuid, bevindt zich een installatie met thermische zonnepanelen. De warmte-energie van deze panelen wordt gebruikt voor de gebouwverwarming en voor het warmtenet. In totaal zijn er 240 m² panelen geïnstalleerd. Samen zijn die goed voor een jaarlijkse warmteproductie van 58 MWh of het equivalent van het warmwaterverbruik van alle studenten in het gebouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s