Antwerpen kampt met een historisch tekort aan kinderopvang. Vooral in het segment met het tarief aangepast aan de inkomenssituatie, is de situatie ongezond. Een tekort aan betaalbare kinderopvang is een drama voor de werkende Antwerpenaar. Daarom kies ik voor presubsidiëring.
Vanuit Vlaanderen zijn er te weinig gesubsidieerde plaatsen (aangepast aan de financiële draagkracht van een gezin). Toch is voor Antwerpen de nood nóg hoger. Binnen een grootstedelijke context betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang aanbieden is niet evident. Niet evident, maar wel noodzakelijk. Kwaliteitsvolle kinderopvang zorgt voor een stimulerende omgeving waarin onze allerkleinsten zich kunnen ontplooien en de eerste sociale contacten kunnen leggen.
Om het tekort aan Vlaams gesubsidieerde kinderopvangplaatsen op te vangen, draagt ook Antwerpen haar steentje bij. De stad koos om zelf kinderopvangplaatsen te presubsidiëren.
Concreet: de stad keurde een betoelagingsreglement voor de presubsidiëring van inkomensgerelateerde opvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar goed. Kandidaten die hierop intekenen krijgen dezelfde financiële ondersteuning als initiatieven die zo’n aangepast tarief vragen en een tussenkomst (trap 2B) via Kind & Gezin bieden.
Zo zorgt de stad voor een kwalitatief kinderopvangaanbod, dat rekening houdt met de financiële draagkracht van een gezin. Deze legislatuur werden al ruim 250 inkomensgerelateerde plaatsen gecreëerd dankzij de presubsidiëring van de stad.
Meer over inkomensgerelateerde kinderopvang betaald door de stad Antwerpen kan je hier lezen.