Eendjes voederen is gevaarlijk én verboden

Het voederen van eendjes in het park klinkt als een liefdadig gebaar. Het tegendeel is echter waar. Zo is brood helemaal niet gezond voor de dieren. Ook trekken de achtergebleven restjes ongedierte aan. Daarom is het verboden om eendjes te voederen.

Brood bevat niet voldoende voedingsstoffen voor eendjes, het vult hun maag helemaal en begint daarna te gisten. Zo voelen de dieren zich snel voldaan en krijgen ze niet de nodige voedingsstoffen binnen. Deze eendjes hebben vaak ook spijsverteringsproblemen.

Eendjes die zomaar voedsel aangeboden krijgen, hoeven zelf niet meer op zoek te gaan in de natuur. Dat vertaalt zich in meer tijd voor de mannetjes om te paren. Vrouweneendjes vluchten dan vaak weg. Het gevolg? Veel jonge eenden die achterblijven en moeten worden opgevangen in een centrum.

Bovendien trekken de overgebleven etensresten ratten en muizen aan. Ook vervuilt het brood het water, waardoor de waterkwaliteit sterk daalt. Brood geven aan de eendjes is dus erg ongezond voor de dieren en daarom verboden.