Warmtenet Slachthuissite weer stap dichterbij

Vandaag was alweer een belangrijke mijlpaal richting een klimaatneutraal Antwerpen in 2050.  De stad sluit een samenwerking af om een warmtenet op de Slachthuissite in detail te onderzoeken. De partners in dit verhaal zijn Aquafin, EANDIS, AGVespa en projectontwikkelaar Landinvest.

De nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid bezit een warmtenet en wordt daardoor vanaf 2021 volledig verwarmd via restwarmte. Dat betekent geen talloze kleine keteltjes op aardgas en stookolie meer, maar wel duurzame energie. Een win voor het milieu én voor alle bewoners hun portemonnee.

Ook in het noorden van onze stad werken we aan een groot warmteproject, helemaal klaar voor het ecologische én economische Antwerpen van morgen. Samen met AGVespa werd gezocht naar de beste locatie.

De Slachthuissite met de grootste waterzuiveringsinstallatie van Antwerpen bleek ideaal. De restwarmte van het rioolwater van Aquafin zal in combinatie met een warmtepomp heel de wijk verwarmen. EANDIS treedt op als warmtenetbeheerder. Dit project kijkt niet enkel naar nieuwbouwwijken. Ook de omliggende wijken Stuivenberg en Dam willen we voorzien van schone, betaalbare en duurzame warmte.

De samenwerkingsovereenkomst zal ongeveer een jaar lopen. Tijdens deze periode gaan we samen met Aquafin en EANDIS boeiende uitdagingen aan zoals de nabije werken voor de oosterweelverbinding, de coördinatie tussen de verschillende partners, het technische, juridische en maatschappelijke draagvlak, en het kostenplaatje. Want deze nieuwe groene warmte mag de eindgebruikers niet meer kosten dan ervoor.

Warmtenetten spelen nu een belangrijke rol in de groene visie van onze stad en ze zullen dat blijven doen. Het project op Nieuw Zuid was het eerste, dit project op de Slachthuissite zal niet het laatste zijn. Allemaal wijken waar de verwarming niet langer bijdraagt aan de uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen.

Dit warmtenet kan jaarlijks tot 4.000 ton CO2-uitstoot vermijden. Dat is 0,5 procent van de uitstoot van alle Antwerpse woningen of de jaarlijkse uitstoot van 2.700 wagens.

Deze warmtecentrale op basis van afvalwater zal zich kunnen meten met de grootste projecten in Europa. Antwerpen is zo helemaal op koers om klimaatneutraliteit te bekomen in 2050. De uitrol van een efficiënt stadsbreed warmtenet is hierbij een speerpunt.