Dag en Nacht van de Jeugdbeweging

Morgen, vrijdag 20 oktober, is het de Vlaamse Dag van de Jeugdbeweging. De Antwerpse jeugdbewegingen vieren dan hoe ruim duizend jongeren zich inzetten om kinderen en jongeren een jaar vol spel en plezier te bezorgen. Want daar mogen ze best trots op zijn.

De Dag van de Jeugdbeweging start om 7 uur op het Koningin Astridplein met een groot ontbijt. Zoals elk jaar ga ik er met veel plezier – en nog kleine oogjes – helpen.

’s Avonds om 21 uur start de Nacht van de Jeugdbeweging met een groot feest aan het Noordkasteel. Antwerpen doet hier dienst als centrumstad. Niet alleen alle 89 jeugdbewegingen die Antwerpen rijk is, zijn van harte welkom om een hele nacht te dansen. We ontvangen ook veel jongeren van buiten onze stad. In totaal verwachten we een 4.000 personen!

Elk jaar roepen we ook alle leden op om in hun uniform naar school te gaan en te tonen dat zij trots zijn op hun jeugdbeweging.

Het vrijwillige jeugdwerk ondersteunen is één van de speerpunten van mijn jeugdbeleid. Want actief zijn in jeugdverenigingen en jeugdhuizen is een zinvolle en toekomstgerichte aanvulling in de opvoeding van kinderen en jongeren tot verantwoordelijke burgers. Ze leren er immers waarden, normen en competenties die belangrijk zijn in hun verdere leven. Bovendien versterken de jeugdverenigingen het sociale weefsel in de buurt en vergroten ze de ontmoetingskansen tussen ouders.

In Antwerpen vallen de jeugdbewegingen onder de koepels FOS Open Scouting, KSA, Scouts en gidsen Vlaanderen, Chiro, JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), IJD (Jongerenpastoraal Vlaanderen). Antwerpen telt ongeveer 10.000 kinderen en jongeren die lid zijn van een jeugdbeweging. Elk jaar stijgen de ledenaantallen en komen er nieuwe groepen bij. Er is dan ook voor elk wat wils: zeescouts, meisjes-, jongens-, gemengde groepen, kleine of grote groepen…

Om de grootstedelijke uitdagingen de baas te kunnen, investeren de verenigingen samen met de stad in het verbeteren van lokalen. Deze legislatuur bouwden of verbouwden al 15 jeugdverenigingen hun lokalen met financiële steun vanuit de stad. En meer dan 60 jeugdverenigingen voerden via de stedelijke infrastructuursubsidies kleinere ingrepen uit. Zo ondersteunden we het vrijwillig jeugdwerk al voor bijna 5 miljoen euro! Daarnaast zetten we ook in op extra hulp door het inzetten van ‘stadswerkers’. Zij zijn de link tussen de stad en de verenigingen en helpen hen bij hun dagdagelijkse werking.

Ik wens alle Antwerpse jeugdbewegingen een geweldige dag en nacht!