November is ‘Warmte voor de vogeltjes’-maand

De temperatuur begint te dalen, ook voor de vogeltjes. Dit is hét moment om een nestkastje te plaatsen in jouw tuin of tegen jouw gevel. Heb je er al een? November is ook de ideale maand om je vogelhuisje uit te kuisen. Alle vogelsoorten hebben nu hun broedseizoen achter de rug.

De term ‘nestkastje’ is rekbaar. Vroeger was het enkel zo’n houten kastje tegen een boom, nu slaat het soms op een compleet broedeiland met betonnen wanden etc. Veel vogels hebben echter ruim voldoende aan het oude type: een eigen huisje in jouw tuin.

Waarmee rekening houden?

  • Vogels moeten wennen aan een nieuw nestkastje. Geef het dus niet te snel op en laat het sowieso het gansje jaar hangen.
  • Ook buiten het broedseizoen kan een nestkastje nuttig zijn voor vogels die een huisje zoeken tijdens een koude winternacht.
  • Let op bij het uitkuisen van je nestkastje dat je geen schoonmaakmiddelen of detergenten gebruikt.
  • Hang je nestkastje steeds met de invliegopening richting het oosten, zuiden of zuidoosten. Het westen geeft namelijk meer kans op slagregen die alles onder water zet en jonge vogeltjes kan verdrinken.
  • Kies een rustige en beschutte locatie en zorg dat je nestkastje niet wiebelt.
  • Plaats je nestkastje hoog genoeg zodat er geen katten bij kunnen.

Zelf een nestkastje bouwen?

Niet elke vogel past in hetzelfde nestkastje. Zo verkiezen mezen en mussen een plafond van toch 25 centimeter en een ophanghoogte van zo’n 2 à 3 meter, waar een roodborstje en winterkoning een plafond van 16 centimeter vraagt met een opstapje van 5 centimeter en een ophanghoogte van 0 à 2 meter.

Een overzicht per soort vind je hier terug op de website van Vogelbescherming Vlaanderen.

Ook de website van Natuurpunt heeft tips en advies over nestkastjes voor tuinvogels.