Dag van de Jeugdhuizen 2017

Op zaterdag 4 november, de Vlaamse Dag van de Jeugdhuizen, toonden de Antwerpse jeugdhuizen dat het unieke, creatieve en onmisbare plekken zijn. Jongeren konden de troeven van de verschillende jeugdhuizen leren kennen met een gevarieerd programma: van gamen en een concert tot fuiven of een echt voetbaltornooi. Er was zelfs een fietstocht langs de verschillende jeugdhuizen waarbij iedereen punten kon verzamelen.

Zelf bezocht ik als schepen voor Jeugd jeugdhuis Kilalo in Deurne en jeugdhuis ’t Link op Linkeroever.

Jeugdhuizen van groot belang
In jeugdhuizen kunnen jongeren terecht voor heel uiteenlopende activiteiten, van fuiven en concerten tot workshops of (sport)wedstrijden. In sommige gevallen kunnen ze er zelfs terecht om te studeren. De jeugdhuizen worden georganiseerd voor en door jongeren, die zo extra vaardigheden leren.

Jeugdhuizen zijn er in alle maten en gewichten: grote en kleine jeugdhuizen, jeugdhuizen met een groot activiteitenaanbod en jeugdhuizen waar de instuifruimte centraal staat. Door de doorgedreven zelforganisatie slagen jonge vrijwilligers erin de vinger aan de pols van de jongerencultuur te houden: sport, skaten, ondernemen, kunst, koken, concerten, fuiven, zomerfestivals…

Toegevoegde waarde
Jongeren ervaren het jeugdhuis vaak als een tweede thuis, een plaats waar ze zich goed voelen, waar ze vriendschappen voor het leven sluiten en waar ze enorm veel leren. Zelf aan het roer staan, empowert hen, maakt hen sterker. Samen met alle jeugdhuizen zet ik graag de diversiteit en creativiteit van de jeugdhuissector in Antwerpen positief in de kijker.

Formaat (federatie van de Jeugdhuizen in Vlaanderen) is jaarlijks de drijvende kracht achter de Dag van de Jeugdhuizen. Op deze dag zetten de jeugdhuizen en Formaat het belang en de diversiteit van de jeugdhuizen in de kijker.

Dag van de Jeugdhuizen in Antwerpen
Een aantal Antwerpse jeugdhuizen zette zichzelf in de kijker met verschillende activiteiten. In Jeugdhuis ’t Link op Linkeroever is er een Gamemarathon, jeugdhuis Kilalo organiseerde een middag vol gezelschapspelen, een concert en free podium. Bij Villa Caloes organiseerden ze een FIFA-tornooi en jeugdhuis JOH organiseerde een fuif. Jongeren konden langs alle deelnemende jeugdhuizen fietsen en punten voor een prijs (en drankjes) verzamelen op Het Fietstival.

Ondersteuning vanuit de stad
De stad ondersteunt de verschillende jeugdverenigingen, waaronder ook de jeugdhuizen vallen, onder andere in hun communicatie. Voor de jeugdhuizen werd een wervend filmpje gemaakt, dat ze zelf kunnen gebruiken ter promotie van Dag van de Jeugdhuizen of hun werking. Er wordt ook heel wat ondersteuning geboden rond infrastructuur, subsidies en veiligheid.