Opening Mut de Muis

Zo’n zes maanden na de opening van OKiDO Stekelbees in Hoboken, mocht ik vandaag op dezelfde locatie kinderdagverblijf Mut de Muis aan jullie voorstellen. En dat deed ik met een grote glimlach!

Het vernieuwde kinderdagverblijf is het zesde stadspand dat we privaat laten uitbaten. En weloverwogen opteren we voor een gedeeld gebruik. Een keuze om kosten- en ruimtebewust om te gaan met ons eigen patrimonium.

De stad bezit meerdere kwalitatieve gebouwen die zo op een slimme manier hun intrede doen op de markt van de kinderopvang.

Nieuwe thuis
Kinderopvang Mut de Muis ontving tot deze zomer kindjes in de Van der Sweepstraat aan de nieuwe wijk Nieuw Zuid. Na een intense zoektocht naar een nieuw pand, begeleidde de stad en de regie kinderopvang hen naar deze vernieuwde locatie in Hoboken. Deze nieuwe thuis voor Mut de Muis.

Gedeeld gebruik
Mut de Muis zal dit pand delen met twee anderen: de OKiDO Stekelbees en een Huis van het Kind. Dat is een meerwaarde voor iedereen. De ouders kunnen op één plaats terecht met meerdere vragen. De initiatieven kunnen samenwerken en elkaar verrijken. En de stad kan met één groot en vernieuwd pand meerdere projecten ondersteunen.

KOALA
Op korte termijn zou Mut nog kunnen groeien. Ze dienden een subsidieaanvraag in voor het KOALA-project en maken zo kans op extra subsidies van Kind en Gezin. Dat zou betekenen: nog acht extra kinderopvangplaatsen.

Barcelona-norm
Toen ik startte als schepen voor Kinderopvang waren er in Antwerpen ruim 1.800 plaatsen te kort ten opzichte van de Barcelona-norm. Die vraagt 33 opvangplaatsen per 100 kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Sinds augustus hebben wij voor Antwerpen deze ambitieuze norm behaald en wel een jaar sneller dan voor mogelijk werd gehouden.

Hoboken telde toen ik begon als schepen een tekort van ongeveer 270 plaatsen. Dit aanzienlijke tekort is intussen grotendeels weggewerkt. En wanneer binnenkort Het Lieverdje en De Vlam hun deuren openen, zal in Hoboken de Barcelona-norm zelfs ruim worden overschreden!

Proficiat aan Mut de Muis met jullie nieuwe mooie pand. Het zal geweldig zijn om hier veel kindjes met een glimlach te zien opgroeien.