Innovatieve software LEZ winnaar e-gov Awards

Informatie Vlaanderen, het Vlaams Departement Omgeving en de stad Antwerpen wonnen een e-gov Award in de categorie ‘beste project’. Ze worden daarmee beloond voor het systeem achter het beheer en de handhaving van de lage-emissiezone (LEZ).

De Awards zijn een initiatief van Agoria. Ze belonen overheidsdiensten die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden.

Er waren 15 projecten genomineerd in 5 categorieën. Elk project werd door een onafhankelijke jury beoordeeld op 5 criteria: gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit, innovatie, zin voor samenwerking en terbeschikkingstelling of gebruik van open data. De lage-emissiezone was ook genomineerd in de categorie ‘innovatie’.

Huzarenstuk 
Als stad zijn we zeer trots dat we deze prijs in de wacht hebben kunnen slepen. De software voor de lage-emissiezone ontwikkelen was een huzarenstuk dat we op korte tijd moesten klaar spelen. Het was uiterst complex om tot een goed einde te brengen met zoveel overheids- en private partners (o.a. digipolis, VDI, LNE, Engie, sigmax, energie en milieu Antwerpen en de DIV), zeker gezien de grote hoeveelheid data die verwerkt moet worden, de complexe privacyproblematiek en de vele koppelingen tussen databanken.

Dat alles is op een zeer korte ontwikkeltermijn van een 7 maanden gerealiseerd, geen evidentie in een klimaat waarbij de meerderheid van de overheids IT-projecten over budget en over tijd gaan. Dit project is dus het levende bewijs dat het ook anders kan, en daar ben ik uiteraard zeer trots op!

Vernieuwende software
De stad Antwerpen voerde in februari 2017 de lage-emissiezone in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Alle voertuigen die deze zone inrijden, moeten voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Eigenaars kunnen nagaan of hun voertuig toegang heeft en een tijdelijke toelating of Vlaamse vrijstelling aanvragen. Voertuigen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen automatisch binnen. Slimme camera’s met nummerplaatherkenning controleren elk voertuig dat de zone binnenrijdt. Voor het geheel werd een vooruitstrevende software-oplossing uitgewerkt die herbruikbaar is voor andere steden en gemeenten.

Privacy gewaarborgd
Naast de slimme camera’s is er innovatief gebruik gemaakt van het delen van informatie uit verschillende databanken (zoals de databank van DIV, Rijksregister en Kruispuntbank Ondernemingen, de Vlaamse LEZ-databank en de Nederlandse voertuigendatabank). Het systeem is zo ontwikkeld dat per stap in het proces enkel de broodnodige informatie gedeeld wordt tussen de partners, waardoor de privacy van de burgers gewaarborgd blijft.

Het systeem kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de stad Antwerpen en Digipolis (de IT-partner van de stad), Informatie Vlaanderen, departement Omgeving van de Vlaamse overheid en de federale databanken. De complexiteit van het project lag in de grote datastroom en de nood aan een vlekkeloze samenwerking tussen de verschillende bestuursniveaus. Bovendien was het erg belangrijk om de privacy van de gegevens te kunnen garanderen.

In november ontving het project bij de prijsuitreiking van de European Public Sector Award (EPSA) 2017 een ‘Best Practice Certificate’.