Het EcoHuis: terug- en vooruitblik

2018 is – nu al – een geweldig jaar voor het EcoHuis. Onze Antwerpse wegwijzer inzake energie, water, milieu, vergroening en duurzame materialen blaast dit jaar 15 kaarsjes uit. Dat verdient een dikke proficiat.

Daarnaast krijgt het EcoHuis in 2018 met Mundo A een nieuwe buur én worden de werken op het voorplein afgerond met als eindresultaat een bloeiende stadsoase.

Een nieuw jaar dient echter niet enkel om vooruit te blikken. Ook kijken we graag even terug naar 2017. Want het EcoHuis heeft er een boeiende 12 maanden opzitten.

Meer dan 45.000 bezoekers kwamen in Borgerhout over de vloer, dat zijn er zo’n 200 per dag! Zij kwamen langs met vragen of om één van de 100 rondleidingen of workshops te volgen.

De jonge Antwerpenaar kent het EcoHuis ook. Meer dan 200 scholen zijn een EcoSchool en krijgen advies en begeleiding van het EcoHuis. Ook kwamen meer dan 130 schoolgroepen langs voor een rondleiding vol tips en ideeën.

De buitenruimtes van meerdere kinderdagverblijven werden onder handen genomen. Zo proeven onze allerkleinsten meteen van de natuur én van een groene omgeving. Dat heeft een positieve invloed op een gezonde ontwikkeling.

Nog twee indrukwekkende cijfers. Het EcoHuis sloot 2017 af met meer dan 2.800 uitgekeerde energiepremies. Ook werd het voorbije jaar de 3.000ste energielening ondertekend.

Ten slotte enkele kleine en grote EcoHuis-momenten die ik zeker wil vermelden, zoals de mooie stappen richting een klimaatrobuust Sint-Andries en de door ruim 145.000 bewoners bezochte online tool zoominopuwdak.be.

Maar het allerbelangrijkste hield ik tot het laatste. De kern van de sterke en groeiende werking van het EcoHuis zijn de vrijwilligers. Hun enthousiaste en belangeloze inzet is van onschatbare waarde. Ik denk hierbij aan het repair café, de zadenbib, de vele rondleidingen en de kringkrachten.

 

Als laatste nog een woordje over de nieuwe buur van het EcoHuis. Voor de werking van het eco-bouwadvies en voor de EcoHuisdokter werkt het EcoHuis samen met partners VIBE en Plxii. Dit jaar wordt die samenwerking écht tastbaar met de oplevering van het bio-ecologische NGO-bedrijvencentrum Mundo A. Deze site is op die manier volledig gewijd aan duurzaamheid.

Graag bedankt ik alle medewerkers van het EcoHuis voor hun fantastische inzet!