Welkom Stormkop!

Vanaf deze zomer wordt de Droogdokkensite de nieuwe uitvalsbasis voor Stormkop, het unieke kinder- en cultuurproject dat tot nu toe bekend stond als HETSTEEN. De locatie verandert, maar niet het concept. Gelukkig. Want ik word enorm gelukkig als ik zie wat de voorbije 6 jaar allemaal in Het Steen plaatsvond.

Het historische kasteel Het Steen stond na de komst van het MAS leeg. Samen met hetpaleis besloten we om het oudste gebouw van de stad toe te vertrouwen aan onze jongste bewoners. Het Steen werd zo een vragenhuis voor jonge dromers, denkers en doeners.

Dit is het verhaal van een succesproject. De kindvriendelijke invulling trok het voorbije jaar ruim 90.000 bezoekers! Een waanzinnig aantal. Daar zijn zelfs de duizenden en duizenden passanten niet bijgerekend.

Tijdens de 6 jaar in Het Steen werden door hetpaleis 1.200 activiteiten georganiseerd, 7.000 kinderen hebben deelgenomen aan de Open Ateliers, 6.000 leerlingen werden ontvangen voor workshops en ruim 1.000 monden werden gevuld met heerlijke kindvriendelijke brunches.

De focus ligt altijd op het stimuleren van ideeën. Het vormen van een eigen mening. Dat kan zijn rond kunst, filosofie, wetenschap… Maar altijd op een leuke en speelse manier.

De eerste twee jaar werd het thema WATER onder de loep genomen, waarbij iedereen bijvoorbeeld enkel proper kraantjeswater dronk. Daarna werd gefantaseerd over het thema TIJD. Samen met de archeologische dienst vonden de kinderen toen onder meer een inscriptie uit 1561!

Het is duidelijk: niet de feiten of kennis zijn hier het belangrijkste, maar wel het experiment om die feiten of kennis te ontdekken. De zoektocht. Nieuwsgierigheid wordt hier geprikkeld, verwondering wordt gedeeld.

Het Steen krijgt nu een nieuwe invulling en hetpaleis verhuist hun concept naar de Droogdokkensite, een spectaculaire scheepswerf. Een totaal andere, maar ook interessante locatie met veel potentieel voor hun kunsteducatieve werking.

Het doel is om in te spelen op de actualiteit en soms bewust tegendraads te denken. Te zoeken naar verbondenheid én naar verdeeldheid, net zoals het er in de wereld buiten aan toegaat. Zo wordt actief burgerschap op de proef gesteld en gestimuleerd.

De komende jaren wordt gewerkt rond het thema maritiem erfgoed. Een mooie link met de omgeving en een boeiende insteek voor veel activiteiten en workshops.

Het was een lange zoektocht voor de stad om deze nieuwe thuis te vinden. Ik ben dus heel gelukkig om vandaag de Droogdokkensite officieel te mogen voorstellen als nieuwe locatie, en Stormkop als nieuwe naam.

Stormkop is een enorm creatieve, ruimdenkende en innovatieve bende die het super gaat doen. Daar ben ik écht van overtuigd. Hun verhaal is nog lang niet uitverteld. En ik wens het team van Stormkop buitengewoon veel succes met het volgende hoofdstuk!

Processed with VSCO with f2 preset