Opening vernieuwd jeugdpand Deurne

Vandaag openende in de Sint-Rochusstraat in Deurne een vernieuwd jeugdpand volgens een visie die ik enthousiast ondersteun. Het gebouw maakt deel uit van het stadspatrimonium en werd slim en duurzaam gerenoveerd. Daarnaast krijgt het een gedeelde invulling. Dat is een win voor de jeugd, voor de jongerenorganisaties en voor de stad.

Drie jongereninitiatieven nemen hun intrek in het vernieuwde pand. De vzw Jes, het stadslabo voor kinderen en jongeren in Antwerpen tussen de 6 en 25 jaar. De jeugdbeweging Kimbangu met een jongerenaanbod voor 6 tot 18 jarigen. Zij schenken bijzondere aandacht aan kinderen en jongeren met een Centraal Afrikaanse achtergrond. Ten slotte neemt ook de jeugddienst van Deurne haar intrek om de lokale jeugdwerking te ondersteunen en te stimuleren.

Alle drie betekenen zij een voelbare meerwaarde voor Deurne.

Jes is actief in verschillende Antwerpse wijken, zoals Borgerhout, op de Luchtbal, Rozemaai en Deurne. Een team van twee jeugdwerkers aangevuld met enthousiaste vrijwilligers biedt een divers jeugdaanbod aan, geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen. Denk hierbij aan workshops en projecten rond jongerenparticipatie, maar ook activiteiten en netwerkmomenten in verband met vrije tijd, tewerkstelling en onderwijs.

Kimbangu is een snel groeiende en zeer enthousiaste jeugdbeweging. Ze zijn lid van PAJ en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar vinden er elke week leuke spelactiviteiten en elk jaar een spannend kamp in de zomervakantie. Momenteel telt Kimbangu zo’n 70-tal leden.

De jeugddienst van Deurne ten slotte had al een plekje in de Tweegezusterslaan en in het districtshuis, maar nu komt daar nog deze derde locatie bij in de Sint-Rochusstraat. Het wordt een lokaal aanspreekpunt voor de kinderen, tieners en jongeren in Deurne. Hun mening is hier belangrijk en zij hebben veel inspraak in de lokale werking.

Het pand is eigendom van de stad en een renovatie drong zich op. De brandveiligheid werd nu verhoogd, de toegankelijkheid verbeterd en het gebouw kreeg een nieuw dak en een nieuw laagje verf.

En hoewel de beschikbare ruimte al bij al beperkt is, hebben we dit pand toch een mooie en slimme invulling kunnen geven. Een gepast antwoord op de grote vraag naar ruimte voor jeugd. Bovendien stimuleren we zo de samenwerking tussen de verschillende jongerenorganisaties.

Als schepen voor Jeugd ben ik enorm blij met dit mooie project en wens ik iedereen die hieraan heeft meegewerkt welgemeend proficiat met het mooie vernieuwde pand.