Terug- en vooruitblik op kinderopvang in Antwerpen

2018 wordt het zesde jaar dat ik samen met de regie kinderopvang samenwerk aan voldoende kwalitatieve kinderopvang voor de Antwerpse ouders. En de vorige vijf jaar hebben we het niet slecht gedaan, met als hoogtepunt uiteraard het behalen van de Barcelona-norm.

Momenteel is er voor méér dan één kind op de drie een opvangplaats in de Antwerpse kinderopvang. Die doelstelling werd in de zomer van 2017 behaald, ruim een jaar sneller dan de meest ambitieuze prognose. Een enorm tekort is zo weggewerkt en eind 2017 klokten we af met maar liefst 7.328 kindplaatsen in Antwerpen. Ondertussen zijn het er zelfs nog iets meer.

En daarvoor wil ik de volledige regie graag – één voor één – ten eerste proficiat wensen, en ten tweede ook van harte voor bedanken. Het is soms een cliché, maar hier is het o zo waar: zonder de doorgedreven inspanningen, de werklust en de daadkracht van ieder van jullie was het niet gelukt.

Zelfstandige initiatieven vormen de kern van ons Antwerpse kinderopvangbeleid. Als stad willen wij voornamelijk de rol van regisseur opnemen. We willen helpen en ondersteunen, maar het zijn de kinderdagverblijven, de acteurs, die het elke dag waarmaken!

Hun inzet, enthousiasme en ondernemerschap zijn een voorbeeld voor velen. Het is geen makkelijk beroep, maar wel eentje met veel appreciatie. Voelbare appreciatie van de ouders, van de kinderen en… hopelijk ook van mij.

Naast het behalen van de Barcelona-norm, realiseerden we de voorbije vijf jaar nóg mooie dingen. De ondersteunende toelages voor ondernemers, maar ook bijvoorbeeld de renovatie van acht stadspanden voor kinderopvang.

Iedereen weet hoe moeilijk het is om een geschikt pand te vinden voor kinderopvang. Als stad hebben we daarom gekeken naar ons eigen patrimonium en enkele panden gebruiksklaar aangeboden aan de sector. Hierbij creëerden we meer dan 300 plaatsen die door ondernemers daadwerkelijk werden ingevuld.

De kinderopvangzoeker (KOZA) beschouw ik ook als een belangrijke realisatie. Als regisseur was dit voor de stad een belangrijk vraagstuk: hoe ouders helpen de beschikbare plaatsen snel en efficiënt te vinden? Hoe het aanbod van plaatsen snel en efficiënt koppelen aan de vraag?

De KOZA helpt  ouders snel en makkelijk opvang vinden. Maar ook voor de sector is het een zeer belangrijk instrument. De KOZA wordt voor ouders hét aanspreekpunt rond kinderopvang.

In 2018 zetten we zéker geen stap terug en blijven we slim investeren. De Barcelona-norm is geen eindpunt. Samen met de sector werken we vlijtig verder.

Zo staan er nog tal van kinderdagverblijven op de planning. Allemaal mooie bouw- of verbouwprojecten die bijdragen aan een kindvriendelijke en leefbare stad met voldoende kwaliteitsvolle kinderopvang.

Graag bedank ik de regie kinderopvang voor hun geweldige werk en vele inspanningen. Jullie gedeelde passie, het aanbieden van een warme, fijne en veilige opvangplaats voor onze Antwerpse kinderen, is inspirerend. Moge 2018 opnieuw een boeiend jaar zijn voor de kinderopvangsector!