Stad lanceert Kinderopvangzoeker

De nieuwe onlinetool ‘Kinderopvangzoeker’ wordt het centrale punt voor info over en om te zoeken naar kinderopvang in Antwerpen. Hier kunnen (toekomstige) ouders alles over kinderopvang in de stad terugvinden en tegelijkertijd hun aanvraag voor opvang indienen en opvolgen.

De stad Antwerpen telt meer dan 22.000 nul- tot driejarigen. Door gerichte ondersteuning aan startende ondernemers is het tekort aan kindplaatsen ten opzichte van de Barcelona-norm in 2017 weggewerkt. Er zijn nu ruim 7.300 opvangplaatsen.

Om de zoektocht naar kinderopvang eenvoudiger te maken voor Antwerpse ouders, wordt nu de Kinderopvangzoeker gelanceerd. Deze onlinetool bundelt alle informatie over kinderopvang in de stad en ouders kunnen online een aanvraag voor opvang indienen.

Want de zoektocht naar info over kinderopvang en een gepaste opvangplek is vaak niet evident. Door alles te centraliseren, krijgen ouders een volledig overzicht van de opvangmogelijkheden in de stad én moeten ze niet meer zelf hun weg zoeken in het uitgebreide en complexe aanbod. Een ouder kan aanvragen via de unieke tool registreren, beheren en opvolgen. Zo is een opvangplaats slechts een muisklik verwijderd.

Iedere aanbieder van kinderopvang binnen de stad is opgenomen in de Kinderopvangzoeker. Al deze initiatieven bieden ouders praktische info over hun opvang. Bij een 70% van de initiatieven kunnen ouders ook al een online aanvraag doen. Dringende opvangvragen worden in de tool zichtbaar voor het contactpunt kinderopvang, die deze kan oppikken en mee opvolgen.

Ouders die minder digitaal onderlegd zijn, kunnen beroep doen op het contactpunt van de regie kinderopvang en op de toeleiders van de dienst Inburgering van de stad Antwerpen, OCMW en VDAB voor informatie en ondersteuning. Op termijn kan dit ook via de Huizen van het Kind en alle kinderopvanginitiatieven.

Voor het gebruiken van de Kinderopvangzoeker heeft u een A-profiel nodig. Voor hulp hiermee kunnen bewoners terecht in de Webpunten van de stad.

De stad investeerde 100.000 euro in dit innovatieve project. Je vindt de Kinderopvangzoeker hier!