Week van de Vrijwilliger (deel 2)

Nog tot zondag 11 maart is het de Week van de Vrijwilliger. En ook vandaag stel ik jou graag drie groepen vrijwilligers voor die ik de voorbije jaren als schepen beter heb leren kennen. Het werk dat zij belangeloos verrichten is bewonderenswaardig.

4. Onze poezenmoeders

Antwerpen telt meer dan 2.000 zwerfkatten. Als stad is het belangrijk om enerzijds hun nadelen (bv. overlast) in te perken en anderzijds hun voordelen (bv. vangen van muizen) uit te spelen. Voor de verzorging van onze zwerfkatten kunnen we rekenen op zo’n 430 geweldige vrijwilligers, ‘poezenmoeders’ genoemd.

Onze poezenmoeders zorgen voor voeding en drinken in de 254 voederhokken en op de 494 voederplaatsen die de stad ter beschikking stelt. Ook controleren zij de dieren op eventuele verwondingen en brengen hen indien nodig naar de dierenarts. Ik ben al onze poezenmoeders enorm dankbaar voor hun enthousiaste inzet en hun liefde voor onze zwerfkatten.

5. Animatoren op speelpleinen

Antwerpen telt ruim 1.000 jongeren die in hun vrije tijd animator zijn op een speelpleinwerking in hun buurt. Dat kan zijn bij vzw’s als Koraal of Gekkoo, maar er zijn bv. ook vrijwilligers die als animator werken voor het A-kaart-aanbod tijdens de schoolvakanties.

Animatoren zetten zich in om onze kinderen, jongeren en tieners een onvergetelijke tijd te bezorgen. En dat vaak een heel jaar lang. Hun maatschappelijk engagement is enorm. Ik vind het zeer belangrijk om die inspanningen te erkennen en hen ervoor te bedanken!

6. Vrijwilligers in het EcoHuis en het Repair Café

Het EcoHuis (Turnhoutsebaan 139 in Borgerhout) is dé toegangspoort voor Antwerpenaren met vragen over energie, water en duurzaamheid in de brede zin van het woord. Een team van gidsen organiseert er – na het volgen van een opleiding – rondleidingen en geeft sessies rond bv. kringlooptuinieren en composteren.

Daarnaast wordt in het EcoHuis elke twee maanden een Repair Café georganiseerd. Vrijwilligers helpen jou met de herstelling van je fiets, elektrisch apparaat of kleding. Ook kan je er messen en scharen laten slijpen. Ten slotte is er de zadenbib waar je zaden kan binnenbrengen en meenemen. Een ploeg vrijwilligers zorgt voor het schoonmaken en verpakken van de zaden en maakt etiketten voor de zakjes.

Vrijdag volgt het derde en laatste deel van m’n vrijwilligersoverzicht met groepen zeven, acht en negen.