Eerstesteenlegging Het Lieverdje

Zo’n vijf maanden geleden stond ik in Hoboken. Daar werd toen de eerste steen gelegd van een nieuw kinderdagverblijf van vzw Het Lieverdje. En vandaag mocht ik in de Damwijk van Antwerpen hetzelfde doen!

Begin volgend jaar opent in deze wijk een vierde kinderdagverblijf van Het Lieverdje. Al sinds 2002 vangen zij in Deurne en Borgerhout kindjes op. Hun teller staat daar sindsdien op ruim 4.500 opgevangen kindjes die met een glimlach werden opgevangen en achteraf zelf met een glimlach weer vertrokken.

In de Antwerpse Damwijk komen er 45 nieuwe opvangplaatsen bij. Samen met het bouwproject in Hoboken verdubbelt zo hun totaal aantal plaatsen. Die knappe ambitie combineert Het Lieverdje met een verdere professionalisering van bijvoorbeeld hun communicatie, maaltijden en planning.

Net zoals hun kinderdagverblijven in Deurne en Borgerhout wordt ook deze kinderopvang van Het Lieverdje een OKiDO: een aanbod van occasionele, betaalbare én kwaliteitsvolle kinderopvang op maat van ouders uit de buurt.

Occasioneel betekent dat kindjes welkom zijn voor een korte periode, zoals bijvoorbeeld enkele halve of volledige dagen per week. Dat kan vaak last minute. Zo’n aanbod is ideaal voor ouders die op sollicitatiegesprek gaan of een opleiding volgen.

De prijs bij een OKiDO is bovendien aangepast aan het inkomen van het gezin. Het is een slim antwoord op de vraag van ouders om tijdelijke en dringende opvang. Het is ook ideaal voor ouders die nog niet terecht kunnen bij de reguliere kinderopvang.

Daarnaast zijn OKiDO’s ook tewerkstellingsprojecten. Medewerkers die nog geen diploma kinderverzorging behaalden, kunnen hun opleiding combineren met hun werk hier. Het Lieverdje hielp op deze manier al 40 medewerkers aan een diploma. Dat is een win voor alle betrokken partijen.

Het Lieverdje is een sterke en enthousiaste partner inzake de Antwerpse kinderopvang. Hiervoor moet ik tal van mensen bedanken, maar toch in het bijzonder hun directeur Bruno Smis voor de prima samenwerking. De stad steunt de bouw van dit nieuwe kinderdagverblijf dan ook op twee manieren. Via een investeringstoelage bekostigen wij een deel van de bouwkosten en daarnaast voorzien wij een werkingstoelage voor twee jaar.

Kinderopvang is van enorm belang voor een grootstad als Antwerpen. We hebben niet stilgezeten sinds we in augustus vorig jaar de Barcelona-norm behaalden en blijven investeren in bijkomende kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, zoals deze hier vandaag in de Damwijk.

Proficiat aan Het Lieverdje met deze eerste steen. En ik kijk nu al uit naar begin 2019 om deze knappe afgewerkte kinderopvang te bezoeken.