Speeddate knelpuntberoepen voor jongeren Linkeroever

Antwerpen telde in maart 5.428 werkzoekenden tussen 18 en 26 jaar. Ze hebben nood aan hierover praten in een vertrouwde omgeving. Jongerenorganisatie Formaat opende daarom in juni 2017 een WerkInfoPunt (WIP) op Linkeroever. Vandaag vond er een speeddate plaats, aangezien er heel wat openstaande vacatures zijn waarvoor deze jongeren in aanmerking komen. De jongeren konden spreken met werknemers die deze beroepen uitvoeren.

Antwerpse jongerenorganisaties als JES, Formaat en KRAS Jeugdwerking zijn uitgelezen partners voor de stad om enerzijds vrijetijdsactiviteiten te organiseren voor jongeren tussen 16 en 25 jaar en hen anderzijds ook te begeleiden richting school en werk. Heel wat Antwerpse jongeren kunnen immers ondersteuning gebruiken in hun zoektocht naar een opleiding of een job.

Jongerenorganisatie Formaat organiseert daarom bijvoorbeeld in het Jeugdhuis 2050 naast vrijetijdsactiviteiten ook een vertrouwelijke begeleiding voor jongeren, waar ze een antwoord krijgen op hun onderwijs- en werkvragen. Ze opende hiervoor in het Jeugdhuis 2050 op Linkeroever een WIP.

Speeddaten: kennismaken met knelpuntberoepen
Om hen inzicht te geven in wat een beroep inhoudt, organiseert WIP Linkeroever activiteiten als workshops rond interimwerk of een beroepenspeeddate. Daar kunnen de jongeren afwisselend praten met werknemers over hun job als zorgkundige, treinbegeleider, leerkracht lager onderwijs, politie-inspecteur, verkoper of technicus. Dit zijn beroepen waarvoor de jongeren zelf interesse hebben. De korte, individuele gesprekken met deze werknemers maken de jongeren veel duidelijk over de jobinhoud en de nodige competenties.

Beroepen met veel vacatures in Antwerpen
Voor deze beroepen telt Antwerpen bovendien veel vacatures. De eerste 3 maanden van 2018 ontving VDAB in de stad Antwerpen voor zorgkundigen 77 vacatures en voor leerkrachten kleuter- of lager onderwijs 300 vacatures. Voor verkopers ontving VDAB dit jaar al 780 vacatures en voor industriële technici 557 vacatures*. Het accent ligt naast competentie ook op diversiteit bij de kandidaten. Een job als treinbegeleider is ook een knelpuntberoep, zeker in de regio Antwerpen. Ook hiervoor komen deze jongeren in aanmerking en worden er doorgroeimogelijkheden geboden.

Resultaten van het eerste half jaar WIP Linkeroever
Van juni 2017 tot nu wandelden 48 jongeren spontaan binnen met een vraag rond studie of werk in het WIP Linkeroever. In totaal namen 37 jongeren er ook deel aan een van de 5 workshops, die vragen behandelen als: ‘Hoe begin ik aan een studentenjob?’of ‘Jobverwachtingen en jobprofiel: welke job past bij mij en wat mag ik verwachten?’. Daarnaast werd een pop-upsessie met een interimkantoor georganiseerd. Het WIP is ook een plek waar de jongeren terechtkunnen om onder begeleiding te leren solliciteren of een cv op te stellen.

Op dinsdag en woensdagnamiddag is het WIP open voor iedereen, donderdagnamiddag worden er informatieve sessies of workshops georganiseerd over thema’s als werken in de social profit. Andere dagen ontmoeten de arbeidscompetentiebegeleiders hier de jongeren die een afspraak maakten.

WIP Linkeroever biedt vertrouwelijke begeleiding
WIP Linkeroever maakt deel uit van Jeugdhuis 2050, buurtcentrum van de jongerenorganisatie Formaat. Het jeugdhuis biedt vrijetijdsactiviteiten maar het WIP focust op de begeleiding van jongeren tijdens de schoolloopbaan of bij hun zoektocht naar werk. De talenten die naar boven komen tijdens de vrijetijdsactiviteiten, kunnen meespelen in de juiste studiekeuze.

De Baanbrekers van Formaat – begeleiders die de jongeren uit de buurt kennen – bouwen een vertrouwensband met hen op. In het WIP zoeken ze samen met de jongeren naar oplossingen en bieden ze aansluiting met de juiste contacten binnen onderwijs, arbeidsmarkt of welzijnssector. Ze verwijzen door naar organisaties als VDAB, de talentenhuizen, Syntra, Encora of welzijnsorganisaties of organiseren een vormingsaanbod op maat.

(*) Bron cijfers VDAB.