Bezoek grootste bio-ecologische passief kantoorgebouw van Antwerpen

Op zondag 6 mei kunnen bezoekers tijdens Open Wervendag voor het eerst kennismaken met Mundo-a, het grootste bio-ecologische passief kantoorgebouw in houtskeletbouw van Antwerpen. Samen met toekomstige huurders VIBE en Pixii tonen aannemer, bouwheer en architecten de mogelijkheden en uitdagingen van het werken met hout op grote schaal. Mundo-a verrijst voor het EcoHuis en slaat een brug tussen twee bestaande gebouwen.

Voor het Antwerpse EcoHuis, aan de Turnhoutsebaan, verrijst momenteel Mundo-a: een bio-ecologisch passief kantoorgebouw voor sociale en duurzame organisaties. Deze constructie in houtskelet vormt een brug tussen twee bestaande appartementsgebouwen.

Duurzame energie
Doordat de eerste vloerplaat pas begint op een hoogte van 6 meter, blijft het vertrouwde plein voor het EcoHuis bruikbaar. Het gebouw bestaat voornamelijk uit hout, staal en glas, allemaal materialen die eenvoudig te recycleren zijn. Het hout is gecertificeerd en komt enkel uit Europa. De energie die nodig is voor het gebouw wordt duurzaam opgewekt met zonnepanelen en een warmtepomp.

Het kantoorgebouw is klaar in september 2018. De stad ging met de bouwheer een erfpachtovereenkomst aan voor het ontwikkelen van dit gebouw. Na afloop van die termijn wordt het gebouw eigendom van de stad. Het binnenplein voor het EcoHuis wordt na de werken aan het kantoorgebouw helemaal vernieuwd en krijgt nog meer groen dan voordien. De stad voorziet zelf de middelen om het plein opnieuw aan te leggen.

Gratis workshops en duurzaam bouwadvies
Tijdens Open Wervendag op zondag 6 mei kunnen bezoekers van 10 tot 17 uur kennismaken met de uitdagingen die zo’n bouwproject met zich meebrengt. Aannemer, bouwheer en architecten leiden ieder die dat wil rond door het gebouw. Zelfs een bezoek aan het dak met zicht op Borgerhout, de haven en de stad is mogelijk.

De geleide rondleidingen in Mundo-a vinden de hele dag plaats. Bezoekers schrijven zich het best op voorhand in, want per rondleiding kunnen er maar twintig deelnemers mee. Een vrij bezoek is ook mogelijk.

Daarnaast zijn er in het EcoHuis gratis workshops over BENOveren en houtskeletbouw en helpt de EcoHuisdokter mensen met al hun duurzame verbouwingsvragen. Bezoekers kunnen tijdens Open Wervendag ook op kleine schaal kennismaken met het vernieuwde binnenplein terwijl ze genieten van een drankje in het Eco-café.

Het volledige programma van de Open Wervendag voor het EcoHuis en Mundo-a is te vinden op https://ecohuis.antwerpen.be/

Open Wervendag in Antwerpen
De stad selecteerde vijf interessante werven om te bezoeken:

  • de Gedempte Zuiderdokken, waar de oude dokken deel uitmaken van de nieuwe parkeergarages;
  • het Scheldekaaienproject ter hoogte van Sint-Andries en Het Zuid;
  • Mundo-a, een duurzame houtskeletbouw aan het EcoHuis;
  • de Handelsbeurs die binnenkort weer als publieke ruimte dienst moet doen;
  • School Het Vliegertje waar lokalen zo ingericht worden dat buurtbewoners ze kunnen gebruiken na de schooluren.

Het overzicht en meer info staat op www.antwerpen.be