‘Bijen zijn belangrijk’-maand

Bijen en hommels hebben het moeilijk, zeker in een grootstad als Antwerpen. Pesticiden en een gebrek aan voeding en nestgelegenheid vormen de voornaamste oorzaken. Bijen en hommels zijn echter heel belangrijk voor het bevruchten van planten. Wil jij ze helpen?

75 % van alle voedselgewassen en 90 % van alle wilde planten zijn grotendeels afhankelijk van dierlijke bestuiving. Bijen en hommels spelen hierbij een hoofdrol. Via drie makkelijke tips kan jij de daling van hun populaties bestrijden.

De grootste vijand van bijen en hommels zijn pesticiden. Dit vergif is niet alleen slecht voor planten en dieren, maar vervuilt ook het water en de lucht. Bovendien is het product moeilijk te verwijderen. De groendienst van Antwerpen kiest er bewust voor om geen pesticiden te gebruiken. Gelukkig zijn er tal van alternatieven beschikbaar!

Bijen en hommels hebben nood aan nectar en stuifmeel. Maar in veel plantenwinkels moet een plant vooral mooi zijn. Kies daarom voor insectenvriendelijke of wilde planten. Ook is het goed om voor variatie te gaan in je tuin zodat er heel het jaar lang planten bloeien. Kruiden zoals lavendel, salie of marjolein zijn hier toppers.

Door renovaties en de verstening vinden bijen en hommels steeds moeilijker een plaats om hun eitjes te leggen. Je kan helpen door een nestgelegenheid te installeren in je tuin. Kies een zonnige en droge plek, liefst onder een afdakje, en plaats er een houtblok waarin je gaatjes hebt geboord.