Nieuw kinderdagverblijf in Keizerstraat

In de bruisende universiteitsbuurt van Antwerpen opent vandaag een gloednieuw en levendig kinderdagverblijf. Een plek waar veel kindjes met een glimlach hun dag zullen doorbrengen.

Er heeft in de Keizerstraat al een omvangrijke renovatie plaatsgevonden. Een ouder pand werd bijna helemaal gestript en heropgebouwd. En het resultaat mag er zijn. Nu is er opvang voor 54 kindjes, gesplitst in drie leefgroepen. Zij hebben elk hun eigen slaapkamer en hun eigen buitenruimte.

De concessie van dit pand is voor Babilou, die hier hun tweede kinderdagverblijf in Antwerpen openen. Hun eerste vind je terug aan het stadspark en kwam er door steun van de stad via presubsidiëring.

Babilou zal voor deze locatie in de Keizerstraat nauw samenwerken met hun buren van universiteit Antwerpen. Dit partnerschap is tot stand gekomen mede dankzij de ondersteuning van de regie kinderopvang die hiervoor mooi werk leverde. De universiteit koopt enkele vaste plaatsen voor hun medewerkers met het oog op een sterke werk-privé-balans.

Daarnaast is ook betaalbare kinderopvang een prioriteit voor mij als schepen. Via de kinderopvangtoelage past de stad een deel van de factuur bij. Zo wordt de dagprijs afgestemd op de financiële draagkracht van een gezin.

Deze legislatuur trekt de stad meer dan 11,5 miljoen euro uit om Antwerpse ouders financieel te ondersteunen. Als stad hebben wij beslist om tussen te komen waar Vlaanderen te kort schiet en achterblijft met middelen.

Ik heb ook goed nieuws voor wie nog een kinderopvangplaats zoekt. Of voor als je iemand kent die net mama of papa is geworden of die het binnenkort wordt. Er zijn in de Keizerstraat nog een paar vrije opvangplaatsen beschikbaar.

Je kan hiervoor een aanvraag indienen via de kinderopvangzoeker. Die online tool helpt ouders snel en makkelijk opvang vinden. Je kan zoeken naar beschikbare plaatsen, een aanvraag indienen en ze vervolgens vlot opvolgen. De nieuwe kinderopvangzoeker is een grote meerwaarde voor alle Antwerpse ouders. Een slim kinderopvangbeleid is een grote meerwaarde voor onze stad.

Vorige zomer behaalde Antwerpen de ambitieuze Barcelona-norm. Dat was een jaar sneller dan de meest optimistische veronderstelling. Er is nu een plaats voor ruim één kind op drie tussen de nul en drie jaar.

Maar de Barcelona-norm is geen eindpunt. Dit nieuwe pand hier vandaag is geen eindpunt. Samen met jullie werken we vlijtig verder. Zo staan er nog tal van nieuwe kinderdagverblijven op de planning. Allemaal mooie bouw- of verbouwprojecten die bijdragen aan een kindvriendelijke en leefbare stad met voldoende kwaliteitsvolle kinderopvang.