Openingsfeest Stormkop

De – op en top vernieuwde – Droogdokkensite is vanaf vandaag de creatieve verzamelplaats voor alle Antwerpse kinderen en hun families. Na een verblijf van zes jaar in Het Steen, slaat hetpaleis daar nu haar tenten op met een nieuwe ronkende naam: Stormkop!

Stormkop is een uniek kinder- en cultuurproject voor jonge dromers, denkers en doeners. Stormkop staat voor creativiteit en verbeelding. Je kan er niet buiten de lijntjes kleuren, want er zijn geen lijntjes.

De voorbije jaren hebben meer dan 50.000 kinderen hun weg gevonden naar de activiteiten in Het Steen. Zij werden gestimuleerd om te denken en te doen, om een eigen mening te vormen, om te worden verwonderd. Er is gespeeld, uitgeprobeerd, gefaald, geëxperimenteerd, gefilosofeerd, gemusiceerd, gecreëerd, gefilmd, opnieuw geprobeerd, geacteerd…

Noem maar op. Alles gebeurde met volle overtuiging, met massa’s passie, met massa’s durf… Met altijd dezelfde hoofdrolspelers: kinderen boordevol lef, klaar om de wereld te veroveren.

Vandaag start een nieuw verhaal, het verhaal van Stormkop. Een splinternieuwe speel-, droom- en doeplek op een verlaten scheepswerf aan het Eilandje. Stormkop is een plek die uitnodigt om te komen ontdekken. Met je klas tijdens de Klasdagen, met je vrienden op een woensdagmiddagatelier of verjaardagsfeestje, met je jeugdorganisatie tijdens een bouwatelier, met je familie tijdens een brunch en familieatelier op zondag,…

Of kies je liever voor een avontuurlijk vakantiekamp tijdens de schoolvakanties? Het aanbod van Stormkop is eindeloos, net zoals hun verbeelding. Het enige nadeel aan Stormkop is de leeftijdsgrens. Maar die moet er zijn, anders zou niemand hier ooit nog weggaan.

Dat bevestigen mij ook de medewerkers, die – lichtjes – de leeftijdsgrens overschrijden. Zij zijn, ik citeer, “verslaafd geraakt aan de wilde ideeën en het enthousiasme van al de kinderen die hier over de vloer komen”. Ik hoop dat zij nog niet meteen afkicken van die verslaving. Zij leverden de voorbije jaren al fantastisch werk en ik ben zeker dat ook het vervolg voor niets dan lachende kindergezichtjes zal zorgen.

Bedankt aan alle medewerkers en partners om jullie tanden te zetten in zo’n mooi en inspirerend project. Jullie denken bewust tegendraads. Zo wordt actief burgerschap op de proef gesteld en gestimuleerd. En dat is een visie die ik enorm bewonder.

En uiteraard ook een grote dankjewel aan al die duizenden kinderen en families. Want zonder jullie als trouwe fans was HETSTEEN nooit geworden wat het was, en kan Stormkop nooit worden wat het wil zijn.

Welkom op jullie nieuwe site, Stormkop. Welkom aan boord!