‘Vakantie met je huisdier’-maand

De zomervakantie. Enkele welverdiende weken rust waar je lang naar hebt uitgekeken. En of je nu thuisblijft of naar het buitenland trekt: maak er een leuke periode van, óók voor je huisdier.

Je huisdier gaat mee op vakantie?
Leuk! Zorg wel dat je de verplaatsing goed voorbereidt. Controleer eerst of je huisdier wel welkom is op je bestemming en of er bepaalde verplichtingen gelden. Kijk daarna of je dier bepaalde inentingen nodig heeft. Ten slotte heeft je dier voor in het buitenland een Europees paspoort nodig. Breng dat zeker tijdig in orde. Zorg er uiteraard ook voor dat je hond gechipt en correct geregistreerd is. Je dierenarts kan je hierbij helpen.

Onderweg naar je bestemming hou je ook rekening met enkele zaken. Best laat je jouw huisdier op voorhand al wennen aan de langere autorit. Zo voorkom je stress. Geef je dier niet te veel eten, hier kan hij of zij reisziek van worden. Sommige honden zijn extra gevoelig voor reisziekte. Heb jij zo’n hond? Informeer dan bij je dierenarts naar oplossingen. Zorg ook dat je dier veilig en comfortabel zit, bijvoorbeeld in een bench. Stop onderweg regelmatig zodat je dier de pootjes kan strekken en zijn behoeftes kan doen.

Zorg voor voldoende water en vermijd te warme plaatsen. Laat je huisdier nooit alleen achter in een (te warme) auto. Best bevestig je ook de naam van je dier en jouw telefoonnummer aan de halsband. Ook is het handig om dan enkele foto’s bij de hand te hebben.

Zorg er tot slot voor dat je voldoende voeding bijhebt voor heel de reis, want misschien is dat in jouw vakantieland niet beschikbaar. Overschakelen op ander voedsel kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Je huisdier blijft alleen thuis?
Een slimme oplossing kan zijn iemand vragen om bij jou te komen inwonen of iemand die elke dag langskomt. Een familielid, een vriend of een buur. Maak voor hen een overzichtelijk document met wat je dier moet eten, drinken en hoe ze hem het best aandacht geven. Bezorg de oppasser ook zeker het dierenpaspoort, inentingsboekje en het telefoonnummer van je dierenarts.

Een alternatief is je huisdier laten logeren bij vrienden of familie of in een erkend pension. Doe dit niet last-minute, maar zoek op voorhand uit wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn. Het is belangrijk dat zowel jij als je dier er een goed gevoel bij hebben.

Met deze voorbereiding ben je klaar om zonder zorgen op een deugddoende vakantie te vertrekken!