Opening vernieuwd jeugdcentrum OC Luchtbal

“Yes” moeten ze vandaag bij JES denken. Want ik ben zeker dat ze lang naar de opening van hun vernieuwd jeugdcentrum hebben uitgekeken. Het pand is net op tijd klaar voor een bruisende zomervakantie vol plezier en vertier. De kinderen, tieners en jongeren van Luchtbal vonden er al een uitgebreid en divers vrijetijdsaanbod. Vanaf nu steekt deze in een volledig nieuw en hip jasje.

Iedereen tussen de 6 en 25 jaar is welkom én vindt er iets leuk en leerrijk op zijn of haar maat. Ik denk aan de studiowerking om lokaal talent in de kijker te zetten. Ik denk aan een sportwerking waaruit sowieso de volgende generatie topvoetballers doorstroomt. Ik denk aan een dansaanbod en aan projecten zoals de Urban Luchtbar of Dance Dust.

Naast al deze leuke activiteiten, kunnen jongeren er ook terecht met vragen waarmee ze zitten. Vragen over school of over hun werk, vragen over thuis of over hun welzijn… Dit jeugdcentrum is voor veel jongeren een tweede thuis.

Het volledige aanbod op Luchtbal wordt in elkaar gestoken en begeleid door een team van gemotiveerde jeugdwerkers en enthousiaste vrijwilligers. Een team dat ik enorm dankbaar ben voor het werk dat ze hier de voorbije jaren leverden.

De volledige werking van JES heeft vorig jaar maar liefst 11.360 kinderen, tieners en jongeren bereikt. En het team vrijwilligers kan ook mooie cijfers voorleggen: in 2017 gaven 49 nieuwe jongeren zich op om het engagement als vrijwilliger aan te gaan.

Een keuze die ze zich niet gaan beklagen. Kwalitatief en duurzaam jeugdwerk is een pluspunt in de persoonlijke ontplooiing van zowel de kinderen en jongeren als van jullie, de jonge vrijwilligers. Je leert je eigen talenten kennen en verder ontplooien. Bovendien ontmoet je door jeugdwerking voortdurend nieuwe mensen. Echt sociaal contact, zonder dat je er eerst een verzoek voor moet sturen.

Het jeugdcentrum krijgt deze zomer ongetwijfeld een massa nieuwe jongeren over de vloer. Zij vinden er een volledig vernieuwde jeugdzone met een nieuwe vloer, een nieuwe demokeuken, een moderne opnamestudio en een nieuw ventilatiesysteem. Dat allemaal in een nieuw én gewaagd blingbling-design.

Graag vermeld ik ook de slimme keuze voor een badgesysteem. Zo kan de ruimte makkelijk worden gedeeld, een meerwaarde voor veel lokale verenigingen die een plek zoeken voor hun werking.

Als stad kozen wij er bewust voor om hierin te investeren. In dit pand, in deze ruimte, in deze wijk. Alle Antwerpse kinderen, tieners en jongeren moeten voldoende fysieke en mentale ruimte krijgen om op te groeien in onze stad. In hun vrije tijd moeten zij zich voluit kunnen ontspannen en ontplooien. Een locatie zoals deze is belangrijk om die visie te realiseren.

Ik bedank iedereen die zijn of haar steentje, letterlijk of figuurlijk, heeft bijgedragen. Ik wil graag JES van harte proficiat wensen met hun vernieuwd pand. Het mag worden gezien en zál de komende maanden door veel jongeren worden gezien.