De winst van de juiste bandenspanning

Met een platte autoband kan je niet rijden. Maar nadenken over hoe hard je jouw banden oppompt, kan zowel jouw bankrekening als het milieu een flinke winst opleveren. Ons Antwerpse Stadslab2050 heeft de impact van je bandenspanning onderzocht.

Een juiste bandenspanning biedt veel voordelen. Het is veel veiliger, want je hebt meer grip op de weg en dus meer controle over je stuur. Daarnaast slijten je banden minder hard af, waardoor het risico op een klapband verkleint en je jouw banden minder snel moet vervangen.

Een te platte autoband verbruikt meer brandstof. Meerdere onderzoeken hebben dat bevestigd. Het kost je dus meer aan de pomp. Daarnaast is meer verbruiken slechter voor het milieu: er worden meer schadelijke polluenten uitgestoten. Ten slotte produceren platte autobanden ook meer lawaai.

Stadslab2050 stelt dat zowat de helft van de wagens op een te lage bandenspanning rijdt. Een ingreep hier kan jaarlijks in België zo’n 130 miljoen liter brandstof besparen. Bovendien daalt zo het fijnstof met zo’n 3 procent en de CO2-uitstoot met zo’n 450 miljoen kilogram.

Het antwoord op ‘hoe krijgen we onze banden beter opgepompt’ is makkelijk: door de bandenspanning vaker te controleren. Te weinig druk? Pomp dan gewoon even bij. Aan veel tankstations kan je gratis of voor een klein bedrag je spanning nakijken en aanpassen.

De correcte druk vind je meestal op een briefje aan de binnenkant van je deur, in je handschoenenkastje of in je onderhoudsboekje. Ook het internet kan je vraag beantwoorden. Hou bij het oppompen ook rekening met de temperatuur en de belading van de auto. Heb je net lang gereden? Zet dan 0,3 bar meer spanning op je band.

Cijfers via Stadslab2050.