‘Laat je dier niet in de auto’-maand

10 minuten. Zo snel kan het fataal zijn voor jouw huisdier als je hem of haar achterlaat in je zonovergoten auto. In de zomer kan het daar tot 60° C worden. En die temperatuurstijging gebeurt véél sneller dan je denkt…

Mensen (en bijvoorbeeld ook paarden) kunnen warmte verliezen via hun zweetklieren. Honden hebben veel minder zweetklieren. Ze moeten hun hitte dus kwijt via hun tong (door te hijgen) en via hun voetzolen. Maar in een warme auto lukt dat niet goed. Ze drogen uit en hun lichaam weet geen weg met de hitte. Deze oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.

De makkelijkste oplossing om oververhitting voor je huisdier in de auto te voorkomen, is je dier niet achterlaten in je wagen. Zo simpel is het. Neem je dier gewoon mee naar buiten, weg van de warme auto.

Let er wel op dat de ondergrond niet te warm is voor de zolen van de hond. Asfalt kan op zomerdagen snel opwarmen. Voelt het voor jouw handen te warm? Dan is het ook te warm voor de zolen van de hond.

Pas bij hoge temperaturen ook je activiteiten met de hond aan. Ga wandelen op minder warme momenten van de dag en vermijd lange tochten. Zorg ook altijd voor voldoende en vers drinkwater op kamertemperatuur. Bepaalde rassen, zoals kortsnuitige honden, zijn extra gevoelig voor hitte. Met deze honden moet je dus zeker opletten.

Stel: je huisdier is toch oververhit geraakt. Hij zal warm aanvoelen, snel ademen en niet meer willen eten. Hij wordt apathisch en zal gaan neerliggen. Het is dan belangrijk om je dier zo snel mogelijk weer af te koelen. Doe dat geleidelijk aan. Bij honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je de kop, oren, hals en poten nat maken met fris water (geen ijskoud water). Je kan ook vochtige doeken gebruiken. Bij twijfel contacteer je beter een dierenarts.

Vergeet ook niet dat een hond, net zoals een mens, kan verbranden. Als de hond veel buiten is op een zonnige dag doe je er goed aan je hond ook in te smeren op de minder behaarde plekken zoals de buik en oksels.