8x nieuw voor jongeren

Sinds vorige zomer zijn er in Antwerpen tal van nieuwe jongerenlocaties geopend. Dat kan een volledig nieuw jeugdhuis zijn, maar ook een nieuwe binnenplaats of een nieuwe repetitieruimte voor dj’s. Omdat het fijn is om te lezen wat er voor de jongeren in onze stad allemaal te beleven valt, geef ik een overzicht van acht nieuwe trekpleisters.

1. Vernieuwde binnenplaats Kavka

Sinds 2004 vormt jeugdcentrum Kavka een verzamelpunt voor jongeren in het centrum van onze stad. In september van vorig jaar mocht ik de binnenplaats van Kavka officieel inhuldigen. Er was een zomer lang gewerkt aan de centrale plaats van het jeugdcentrum. Een plaats waar deze zomer een massa jongeren zullen ontspannen met de zon op hun snoet. Meer weten over de vernieuwde binnenplaats van Kavka?

2. Verhuis van HETSTEEN naar nieuwe locatie Stormkop

Voortaan is de Droogdokkensite de nieuwe uitvalsbasis voor Stormkop, het unieke kinder- en cultuurproject dat ervoorbekend stond als HETSTEEN. De focus van het project van hetpaleis ligt op het stimuleren van ideeën en het vormen van een eigen mening. Maar altijd op een leuke en speelse manier. Het nieuwe thema waarrond wordt gewerkt is maritiem erfgoed. Meer weten over de verhuis van HETSTEEN naar Stormkop?

3. Vernieuwd jeugdpand Deurne

Januari 2018. In de Sint-Rochusstraat in Deurne opent een vernieuwd jeugdpand dat onderdak biedt aan drie jongereninitiatieven. De vzw Jes, de jeugdbeweging Kimbangu en de jeugddienst van Deurne. Via een slimme en gedeelde invulling bieden we een gepast antwoord op de grote vraag naar ruimte voor jeugd. Meer weten over het nieuwe jeugdpand?

4. Repetitieruimte voor dj’s Kavka

Antwerpen telt verschillende repetitieruimtes voor beginnende en ervaren muzikanten. En nu is er ook een voor dj’s. In de kelderruimte van jongerencentrum Kavka kunnen zij ongestoord aan hun talent werken. Het initiatief komt van een aantal vrijwilligers en wordt enthousiast ondersteund door Kavka. Meer weten over de nieuwe repetitieruimte voor dj’s?

5. Park Groot Schijn

Park Groot Schijn blijft groeien. Na de opening van de eerste sportkamer startte begin april de aanleg van het centrale plein en het tweede deel van de verschillende paden door het park. Het plein wordt het hart van het park met leuke speelopportuniteiten voor jongeren. Het plein bestaat uit twee grote delen: een verhard deel met onder ander een nieuwavontuurlijk skatepark en een verdiept grasveld. Binnenkort wordt gestart met de bouw van een jeugdcentrum met fuifruimte en nieuwe lokalen voor twee jeugdbewegingen in een centrale jeugdkamer. Meer weten over Park Groot Schijn?

6. Nieuwe locatie StampMedia

StampMedia vierde in april hun tiende verjaardag met eenverhuis naar een nieuwe locatie. Het jongerenmedia-agentschap biedt onze jongeren tussen 16 en 26 jaar een platform om te leren, te experimenteren en te groeien. Hun oude ruimte op Sint-Andries was echter te klein geworden. In de Permeke-bibliotheek hebben ze nu een nieuwe mediaplaats met redactieruimte, coworkingspace, vergaderruimtes, workshopmogelijkheden en studiofaciliteiten. Meer weten over de nieuwe locatie van Stampmedia?

7. Vernieuwing park Steytelinck

Twee jaar lang vroeg de stad aan de bezoekers en buurtbewoners van park Steytelinck in Wilrijk hoe zij hun park graag willen zien. Die 600 visies werden gebundeld en zijn sinds april 2018 ook realiteit. Vooral de speeltuin kreeg veel aandacht. Het vernieuwde park houdt rekening met geborgenheid en avontuur, maar is tegelijk toegankelijk voor kinderen met een beperking. Meer weten over het vernieuwde park Steytelinck?

8. Vernieuwde Konijnenwei

De vernieuwde Konijnenwei is een geweldige ruimte om met het hele gezin te komen ontspannen en genieten. Sinds mei zijn de werken op de wei officieel afgerond. Je vindt er nu een nieuw leuk speelterrein en 800 m² aan voetbalvelden met tribunes, maar ook een hondenloopzone van 2.000 m², 150 nieuwe parkeerplaatsen, 36 nieuwe fietsparkeerplaatsen, 52 extra bomen… Meer weten over de vernieuwde Konijnenwei?