10 jaar Habbekrats gevierd met plannen groen speeldak

Habbekrats huist tien jaar in het centrum van Antwerpen. Wat vroeger een stoomwasserij was, is vandaag de tweede thuis voor honderden Antwerpse jongeren, genaamd ForTeens.

In de Sint-Andrieswijk biedt ForTeens de Antwerpse jongeren een grote overdekte speelplaats, compleet met klimmuren, skaterampen en een hoogteparcours. Ook kunnen jullie zich laten gaan in de bokshal met fitness of in de futuristische cyberroom. Of spelen ze liever een spelletje petanque of reuzentwister? Dat kan allemaal!

De jongeren van Habbekrats hebben 2.000 m² om elkaar te ontmoeten en daarna samen op avontuur te gaan. Een plaats die voor verbondenheid zorgt. De batterijen terug opladen kunnen ze er ook, in het Foodprint jongerenrestaurant. Dat en nog veel meer te midden van een levendige wijk in onze mooie historische binnenstad.

Maar de werking van Habbekrats stopt niet aan de muren van ForTeens. Habbekrats doet in Antwerpen ook actief aan pleinwerk om zo het maatschappelijk weefsel te versterken. Of ze trekken met een hele bende naar een zwemvijver om een warme zomer te overleven.

De lokale werking in Sint-Andries blijft groeien. Steeds meer jongeren sluiten zich aan en het bereik is op een kleine vijf jaar tijd verdubbeld. Dat is een trend die ik heel graag zie gebeuren. Als schepen voor Jeugd geloof ik sterk in het belang en de meerwaarde van jeugdwerk. Onze kinderen en jongeren moeten plaats hebben om zich te ontspannen, ontplooien en ontwikkelen, en om hun talenten te ontdekken.

Een plaats voor jongeren en door jongeren, gestoeld op wederzijds respect, belangeloze inzet en betrokkenheid naar de wijk toe. Een plaats die jongeren verbindt. Een plaats zoals deze. Want een duurzame werking zoals die van Habbekrats vertrekt vanuit een kwalitatieve uitvalsbasis. Een vereiste waar het grote gebouw in het hart van Antwerpen volledig aan voldoet.

En binnenkort wordt het gebouw nóg indrukwekkender. Want vandaag werden de plannen voorgesteld voor een groen speeldak. Het huidige ontwerp gaat uit van een groene oase voor kinderen en jongeren uit de buurt met een weelderige tuin, een groene overkapping, een klimboom en een telescoop om naar de sterren te kijken, een boomhut en een waterelement.

Habbekrats vormt een warme gemeenschap waarin Antwerpse kinderen en jongeren zich welkom en gewaardeerd voelen. Waar ze op hun eigen tempo kunnen opgroeien, omringd door vrienden en vriendinnen.

Tien jaar Habbekrats in Antwerpen. Ik ben heel trots dat ik daar zowat de helft van mocht meemaken als schepen voor Jeugd. Het was geweldig om jullie tijdens deze periode zo enorm te zien groeien. Als organisatie, maar ook als individuen.

Want de jongeren die de start van Habbekrats op Sint-Andries meemaakten, zijn ondertussen opgegroeid toch volwassen mannen en vrouwen die regelmatig nog terugdenken aan de fantastische tijd die ze hier beleefden. Daar ben ik zeker van.

Proficiat aan algemeen coördinator Chris Van Lysebetten en aan Christian Van Thillo van vzw Kindergeluk. Zij vieren vandaag de tiende verjaardag van hun idee voor een nieuwe jongerenwerking in Antwerpen.