Schop in de grond voor jeugdhuis 2040

De jongeren van Zandvliet, Berendrecht en Lillo hebben er ongelofelijk lang naar uitgekeken, maar nu gaat de schop écht in de grond voor de bouw van jeugdhuis 2040. Hun nieuw jeugdhuis. Volgende zomer blinkt er een frisse, dynamische en duurzame uitvalsbasis voor alle jongeren uit de buurt.

Vroeger moesten de jongeren van Zandvliet, Berendrecht en Lillo voor activiteiten en fuiven uitwijken naar een district in de buurt. Die lange fietstochten zijn voorbij. Als stad vinden wij het belangrijk dat onze jongste inwoners een eigen plek hebben. Jeugdhuis 2040 is binnenkort hun tweede thuis om de hoek.

Bewust zeg ik ‘thuis’, want voor veel van hen voelt het ook echt zo aan. Dit wordt voor hen een plaats om zich te ontspannen, te ontplooien en te ontwikkelen. Een plaats om hun talenten te ontdekken. Kortom: een plaats waar ze kunnen thuiskomen.

Bovendien leren ze hier om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is een meerwaarde voor de rest van hun leven.

Jeugdhuis 2040 wordt een multi-inzetbare ruimte met aandacht voor de buurt. Vroeger was dit een seniorenlokaal. Dankzij slimme buitenluiken, een akoestisch sas en een groendak als buffer blijft het geluidsvolume van het bruisende jeugdhuis gelijk aan dat van het – op haar eigen manier ook bruisende – seniorenlokaal van vroeger.

Jeugdhuis 2040 haalt energie uit zonnepanelen en recupereert regenwater voor het sanitair. Ook de tuin is volledig geïntegreerd in het plan zodat de bomen kunnen blijven. In die tuin zullen de jongeren van het jeugdhuis ook gezellig kunnen relaxen.

Maar het allermooiste aan dit project? Dat is de belangeloze inzet van alle vrijwilligers. De voorbije jaren investeerde dit stadsbestuur enorm in jeugdinfrastructuur. En bij elk van die projecten is het fantastisch om het enthousiasme van de vrijwilligers te zien. Enthousiasme zoals vandaag, om van jeugdhuis 2040 een fantastische plaats voor jongeren te maken.

Jeugdhuis 2040 is een mooi voorbeeld van samen iets opbouwen. Van samen iets verwezenlijken. Ik ben heel blij dat wij als stad hierbij een financieel duwtje in de rug kunnen geven.