Antwerpen wint ASSIVER Sluitsteen 2018

Centrum Duurzaam Gebouwbeheer en verzekeraar Assiver maken vandaag bekend dat Stad Antwerpen de ASSIVER Sluitsteen 2018 gewonnen heeft. Ze deden dit op het evenement Sustainable Building Academy in het Centrum Duurzaam Bouwen.

De ASSIVER Sluitsteen zet een persoon of organisatie in de bloemen die een verbindende rol speelt tussen de verschillende schakels van de bouwketen. Stad Antwerpen ontwikkelde de afgelopen jaren heel wat vernieuwende projecten en is steeds bereid om haar kennis te delen door het geven van lezingen. Dirk Van Regenmortel, coördinator van het Antwerpse EcoHuis, nam de Sluitsteen in ontvangst.

“Stad Antwerpen is een grote speler met een enorm patrimonium”, zegt To Simons, directeur Centrum Duurzaam Bouwen. “Het is dus niet onlogisch dat de stad mensen kan inzetten om na te denken over de eigen werking en hoe die verbeterd kan worden. Maar toch springt de stad eruit omwille van de manier waarop ze innoveert. Zo ontwikkelt Antwerpen kennis via haar Smart Cities-project, hanteert ze een bottom-upbenadering met Stadslab2050, en voert de stad al jaren conditiemetingen uit op haar patrimonium om haar beheer en onderhoud correct te becijferen en begroten.”

Een ander voorbeeld is het project ACE-Retrofitting. De stad is partner in dit Europese project om appartementsgebouwen te renoveren. Met dit project wil Antwerpen de juridische, sociale en financiële knelpunten wegwerken die het renoveren van appartementsgebouwen vertragen. Het project hanteert een ketenaanpak tussen bouwprofessionelen en faciliteert de match tussen vraag en aanbod. Binnen ACE-Retrofitting worden verschillende tools en events ontwikkeld, waaronder een Masterplan Benovatie en een webplatform waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden.

Bovendien biedt de stad Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME’s) een premie om zo’n Masterplan Benovatie op te laten maken van hun appartementsgebouw. Zo krijgen eigenaars een zicht op de kosten en opbrengsten van hun investering om het wooncomfort te blijven garanderen en de volgorde waarin ze de aanpassingen het best uitvoeren.

De ASSIVER Sluitsteen 2018 werd uitgereikt op het evenement Sustainable Building Academy in Heusden-Zolder. Ruim 200 bouwheren, aannemers, architecten, studiebureaus en gebouwbeheerders kwamen er luisteren naar een dertigtal sprekers en woonden er een aansprekend debat bij rond de totale onderhouds- en beheerkost van gebouwen.