Opening Stoomboot in Cadixwijk

De Cadixwijk is in recordtempo dé hipste wijk van Antwerpen aan het worden. Nieuwe woningen, goede scholen, leuke winkels, een gezellig groen plein… Deze buurt leeft. Het enige wat nog ontbrak, was een gunstig gelegen kinderopvang.

Wel: goed nieuws, want sinds eind juli opent Stoomboot in de Cadixwijk om 7 uur ’s ochtends de deuren om onze allerjongsten op te vangen. De ligging van de stedelijke kinderopvang is ideaal voor buurtbewoners en voor ouders die in de buurt werken.

Kwalitatieve kinderopvang is een meerwaarde voor ouder én kind. Ouders genieten zo een aangename werk-privébalans. Bij kinderen worden beweging, taal, sociale vaardigheden en motoriek gestimuleerd. Dit heeft enkel positieve effecten op hun ontwikkeling.

Er is in de Madrasstraat plaats voor 108 kindjes, verdeeld over 3 peuter- en 3 babygroepen. Voor de peuters is er een grote buitenruimte om in te spelen, voor de baby’s zijn er 3 afgeschermde terrassen. Buiten spelen is voor alle kindjes zowel een leuke ontspanning als een creatieve stimulans.

Stoomboot is een stedelijke kinderopvang. Als stad kozen we ervoor om onze kleine verouderde locaties te sluiten en zoveel mogelijk te integreren in grote duurzame gebouwen. Daar is het zowel aangenaam werken voor het personeel als leuk vertoeven voor de kinderen.

Bij de bouw van dit pand is massaal rekening gehouden met duurzaamheid, via onder andere een geothermische warmtepomp, de recuperatie van regenwater en een balanssysteem dat de temperatuur en luchtvochtigheid regelt. Het eindresultaat is een enorm zuinig en leefbaar gebouw.

Kinderopvang is belangrijk voor een grootstad als Antwerpen. We hebben niet stilgezeten sinds we in augustus vorig jaar de Barcelona-norm behaalden, of een opvangplaats voor 33 procent van de kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Dit stadsbestuur creëerde al ruim 2.000 bijkomende opvangplaatsen. En dat aantal blijft stijgen.

Antwerpen blijft investeren in bijkomende kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, zoals deze hier vandaag in de Cadixwijk.

Stoomboot telt nog een aantal vrije plaatsen. Zoek je nog kinderopvang of ken je iemand die binnenkort papa of mama wordt? Gebruik onze online kinderopvangzoeker om een plaats aan te vragen.

Graag bedank ik iedereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van Stoomboot. In het bijzonder de medewerkers van Woonhaven, Stadsbeheer en Stoomboot, en het projectteam. Ook bedank ik de medewerkers van de centrale administratie en de kinderbegeleiders voor het inrichten en gebruiksklaar maken van het gebouw.