Nieuw kinderdagverblijf wijk Groenenhoek (Berchem)

Stad Antwerpen bouwt een nieuw kinderdagverblijf in de Apollostraat in Berchem. De renovatie van het gebouw waar het kinderdagverblijf een onderkomen krijgt, start in het najaar van 2019. Het wordt opgeleverd in 2021. Het nieuwe verblijf biedt plaats aan 90 kinderen tussen 0 en 3 jaar, verdeeld over 5 leefgroepen van 18 kinderen.

Het nieuwe kinderdagverblijf in de Apollostraat wordt ondergebracht in het voormalige kantoorgebouw van bakkerij Goossens. Het gebouw ondergaat een grondige restauratie naar het originele ontwerp uit 1967 van de Antwerpse architect Jul De Roover met zijn blauw geglazuurde baksteenvlakken en aluminium bloembakken. Karuur Architecten wil bij de restauratie de kleurige bakstenen terug zichtbaar maken.

Om een goede werking van de kinderopvang te garanderen, is er extra ruimte nodig. Daarom komt er een tweede verdieping bovenop de bestaande constructie, volledig in harmonie met het originele deel. Ook een nieuwe ondergrondse parking maakt deel uit van het ontwerp.

Het huidige magazijn achter de kantoren wordt afgebroken. In de plaats komt een uitbreiding van het gebouw met 2 buitenpatio’s.  Zowel aan de linker- als de achterzijde van het perceel is in een aangename open ruimte voorzien die aansluit op de naastliggende tuinen. Er komt een groene invulling van de buitenspeelruimte. Zo kunnen stadskinderen van jongs af aan kennismaken met de natuur met bijvoorbeeld wilgenconstructies, speelheuvels, boomstammenpadjes en bouwhoekjes met natuurlijke materialen.

Het nieuwe kinderdagverblijf in de Apollostraat in Berchem kadert binnen de doelstelling van AG KOP om moderne kinderopvang in duurzame verblijven aan te bieden. Het historische pand wordt omgevormd tot een kinderdagverblijf met 90 kindplaatsen, een polyvalente ruimte en kwalitatieve buitenruimtes. Ik ben overtuigd dat de kinderen die in dit nieuwe pand worden opgevangen alle kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen en een leuke tijd tegemoet gaan.

Volgens de huidige planning starten de werken in het najaar van 2019 en kan het gebouw in gebruik genomen worden in de tweede helft van 2021. De bouw van het kinderdagverblijf past in de uitvoering van het masterplan kinderopvang.

Afbeelding © Karuur Architecten