Antwerpen wil FairTradeGemeente blijven

Antwerpen is al sinds 2007 een FairTradeGemeente. De criteria om het fairtradelabel te halen zijn recent vernieuwd en sluiten beter aan bij hoe de stad eerlijke handel ziet. Naast het aankopen van fairtradeproducten uit het Zuiden houden de nieuwe criteria ook rekening met lokale producten en producenten. Het stadsbestuur engageert zich dan ook om ook aan de nieuwe criteria te voldoen en zo een FairTradeGemeente te blijven.

Om tegemoet te komen aan de nood tot vernieuwing op lokaal vlak hebben de organisaties FairTrade Belgium, Oxfam Wereldwinkels, Rikolto en 11.11.11 de criteria bijgestuurd waaraan een FairTradeGemeente moet voldoen. Die blijven zich richten op een globale mondiale ontwikkeling, maar schenken voortaan ook aandacht aan lokale producten en lokale producenten. Het stadsbestuur schaart zich achter deze verruimde criteria.

“De stad Antwerpen zet zich in voor eerlijke en duurzame handel, maar is van mening dat ook partners zonder het huidige FairTrade-logo op een correcte manier handel kunnen drijven”, stelt schepen voor ontwikkelingssamenwerking Nabilla Ait Daoud. “Wij zien eerlijke handel als een breder verhaal waarbij ook aandacht gaat naar lokale Vlaamse boeren, korte keten, kleinschalige biologische landbouw en aandacht voor het klimaat en duurzame consumptie. We zijn dan ook blij dat deze verruimde visie nu meegenomen wordt in de nieuwe criteria om een FairTradeGemeente te worden of te blijven.”

Ontwikkelingssamenwerking

Als grootstad vindt Antwerpen het belangrijk om in te zetten op ontwikkelingssamenwerking. De stad kiest er bewust voor om een werking op te zetten met landen of regio’s met een band met de Antwerpse stadsgemeenschap. Door het actief betrekken van lokale actoren bij de Zuidwerking zorgt ze ervoor dat de projecten duurzaam bijdragen aan de lokale ontwikkeling in eigen regio. Daarnaast worden er ook FairTradeproducten aangekocht voor de stadsdiensten, zoals koffie, thee en suiker. Boeren in het Zuiden krijgen daardoor een correcte prijs voor hun arbeid.

Duurzaamheid

Antwerpen wil een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaamheid. De titel van FairTradeGemeente verlengen is één van die aspecten. Maar het stadsbestuur trekt de principes van duurzaamheid door naar elk beleidsdomein en ziet ook kansen in het verduurzamen van onder andere evenementen, het aankoopbeleid, en het eigen vastgoed en wagenpark.

Daarnaast ondersteunt de stad verschillende partners die zich inzetten om het handelscircuit te verduurzamen en errond te sensibiliseren. Een aantal stadslocaties neemt daarin een voorbeeldrol op, zoals bijvoorbeeld het EcoHuis.