Start jeugdboekenmaand in Antwerpen

Welkom bij deze officiële start van de jeugdboekenmaand. Hoewel lezen vaak in stilte gebeurt, zal de Jeugdboekenmaand ook dit jaar niet geruisloos voorbijgaan.

Als lees- en boekenstad zijn we het hele jaar door bezig met lezen. Onze stad telt een brede waaier aan acties die inzetten op het plezier van lezen bij iedere Antwerpenaar. Want als je leest, leef je niet alleen duizend levens – je verrijkt ook dat van jezelf. Maar nu, speciaal voor de jeugdboekenmaand sporen we kinderen nog meer aan om deze maand in de rijke wereld van kinderboeken te duiken!

Lezen helpt ons om deel te nemen aan onze eigen omgeving of aan de samenleving. Het helpt ons kritisch te denken en empathie te tonen. Het vergroot het probleemoplossend vermogen en zet ons met twee voeten op de grond of doet ons steviger in het leven te staan. En dat vinden we een fantastisch vooruitzicht voor onze kinderen en jongeren.

Lezen wordt gemakkelijker als iedereen rondom jou dat ook doet. Geïnspireerd door het thema van deze editie ‘Wat doet kunst?’ gaat er dit jaar bijzondere aandacht uit naar illustraties. In samenwerking met tal van partners organiseert de stad Antwerpen sessies over voorlezen en samenlezen, workshops, auteurslezingen, wedstrijden en slotfeesten voor kinderen en jongeren van 3 tot 15 jaar in bibliotheken, cultuurcentra, scholen én musea. Alle leerlingen van de tweede graad basisonderwijs in Antwerpen ontvangen een gratis doeboekje vol opdrachten, spelletjes en boekentips.

De Jeugdboekenmaand toont waar we als bibliotheek op willen inzetten. Plezier vinden in lezen is een ‘must’ voor een betere lees- en taalvaardigheid. Hoe doen we dat? Door aangename ruimtes te creëren die kinderen aanzetten tot lezen – in de bibliotheek – maar ook daarbuiten. We inspireren en faciliteren scholen om deel te nemen aan de Jeugdboekenmaand. We organiseren heel wat activiteiten voor iedereen, voor echte leesbeesten, maar ook voor wie het lezen wat moeilijker gaat, voor alle Antwerpse kinderen en hun ouders.

“Boeken en literatuur dragen bij tot emancipatie, competentieontwikkeling, cultuurparticipatie en leesplezier. Lezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen en jongeren. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen ontpoppen tot kritische, geletterde, lees- en taalvaardige burgers. Daarom blijven we werken aan geletterdheid en leesplezier. De jeugdboekenmaand is een extra duwtje in de rug om onze kinderen en jongeren kennis te laten maken met allerlei initiatieven die hen uitdaagt om nog meer te lezen of nog creatiever met taal bezig te zijn”