Nieuwe tarieven voor de musea van de stad antwerpen

Vanaf 1 september 2021 wijzigen de inkomtarieven van de musea van de stad Antwerpen. Met een marktconform tarief, een transparant kortingsbeleid en gerichte marketingacties wil de stad meer bezoekers, meer jongeren en meer families met kinderen aantrekken.

Sinds 2011 bleven de tarieven van de musea van de stad Antwerpen nagenoeg ongewijzigd. In vergelijking met andere (binnen- en buitenlandse) musea waren de musea in Antwerpen opvallend goedkoop. Bovendien hadden ook MOMU, FOMU en DIVA ook ieder afzonderlijk een eigen prijzenstructuur. Via een uniforme prijzenstructuur met all-in tarieven voor alle musea en een overzichtelijk en effectief kortings- en gratisbeleid wil de stad op middellange termijn meer bezoekers, meer families met kinderen, meer jongeren en meer mensen met financiële drempels gemakkelijker hun weg doen vinden naar het museum.

Marktconform tarief

De stad deelt zijn 11 musea op basis van grootte, collectie en doelpubliek in vier marktconforme prijsgroepen (12 euro, 10 euro, 8 euro en gratis toegang). Het reductietarief bedraagt telkens ongeveer 2/3de van de basisprijs. (Zie tabellen in bijlage.) Via een actief marketingbeleid zullen de musea ook bezoekers via onder andere speciale kortingsformules aantrekken.

Reducties en gratis toegang

Met overzichtelijke kortingen en gratis toegang voor doelgroepen die deze het meest nodig hebben willen de stedelijke musea, waartoe sinds 2020 ook MOMU, FOMU, en DIVA behoren, meer families met kinderen, meer jongeren en meer mensen met financiële drempels aantrekken.Houders van de A-kaart met kansentarief kunnen nu ook FOMU, MOMU en DIVA gratis bezoeken. Voortaan krijgen ook houders van een UIT-pas met VT-statuut gratis toegang. Ook schoolgroepen en begeleiders van mensen met een beperking hoeven niet te betalen.

Om museumbezoek voor kinderen en jongeren in familie- of schoolverband aantrekkelijker te maken zullen jongeren tot 18 jaar vanaf de start van het nieuwe schooljaar in 2021 gratis de stedelijke musea kunnen bezoeken. Voorheen gold dit in de meeste musea enkel voor kinderen tot 12 jaar. Jongeren tot 25 jaar bezoeken de musea aan reductietarief, net als groepen vanaf 12 personen.

Bezoekers ouder dan 65 jaar krijgen geen apart reductietarief meer. Als fervente museumbezoekers doen zij steeds vaker een beroep op de Museumpas en met de A-kaart krijgen ze wel nog altijd en overal reductie in de musea.

Toeristen met een één- of meerdaagse Antwerp City Card krijgen naast tal van kortingen bij horeca en attracties en gratis openbaar vervoer nog steeds gratis toegang tot alle stedelijke musea.De gratis toegang op de laatste woensdag van de maand voor alle bezoekers verdwijnt. Inwoners van Antwerpen met een A-kaart krijgen vanaf september 2021 elke eerste dinsdag van de maand gratis toegang tot de permanente en de tijdelijke tentoonstellingen. Voorheen konden ze in de stedelijke musea alle dagen gratis de permanente tentoonstellingen bezoeken, maar voor de tijdelijke tentoonstellingen betaalden ze steeds het volle tarief. Voor de voormalige provinciale musea MOMU, FOMU en DIVA is dit een nieuw voordeel. Met extra tijdelijke en thematische kortingsacties zal het aanschaffen en gebruiken van de A-kaart bij inwoners van Antwerpen verder gestimuleerd worden.

Bijkomende marketingacties

Om meer flexibel in te kunnen spelen op economische en maatschappelijke evoluties, thema’s en trends verdwijnen heel wat kortingen uit het retributiereglement, maar kunnen ze vanaf 2021 terugkomen als tijdelijke marketingacties.

Deze beslissing wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.