Met hart en ziel zorgen voor onze kinderen

Deze week verschenen berichten in de media over vastgestelde wantoestanden in de Vlaamse kinderopvang. Mijn hart breekt wanneer ik zulke dingen lees – en ik denk, elk moeder- en vaderhart met mij. Ouders moeten hun kinderen met een gerust gemoed kunnen toevertrouwen aan de kinderopvang. Elk geval van mishandeling en/of verwaarlozing is er een teveel. Zulke zaken mogen niet gebeuren, en wanpraktijken moeten streng aangepakt. We moeten de kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen bewaken en garanderen, elke dag opnieuw.

Tegelijk wil ik – als Antwerps schepen voor kinderopvang – de verdediging opnemen van het overgrote deel van de sector. Deze verhalen zijn niet representatief voor alle kinderdagverblijven, wel integendeel. De meesten van onze kinderbegeleiders zorgen met hart en ziel voor de kinderen die hen worden toevertrouwd. Het welzijn van de kinderen staat altijd voorop. Meer dan ooit in deze coronacrisis staan de kinderbegeleiders in de frontlinie: ook zij zijn echte helden van de zorg! Ze nemen hun verantwoordelijkheid en zetten zich in voor alle gezinnen die opvang nodig hebben, dag in, dag uit.

Ook in de stedelijke kinderdagverblijven komen de veiligheid en het welbevinden van onze kinderen op de eerste plaats. De eerste levensjaren zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom staan de baby’s en de peuters in de opvang centraal.

Laten we met z’n allen alert blijven, laten we de Vlaamse regels en de opvolging nog aanscherpen waar nodig, laten we open en transparant zijn, laten we waken over het welzijn van elk kind! Laten we niet blind zijn voor eventuele wantoestanden, maar tegelijk: laten we niet alle kinderdagverblijven en kinderbegeleiders over dezelfde kam scheren, want dat verdienen ze niet.

Laten we met z’n allen alert blijven, laten we de Vlaamse regels en de opvolging nog aanscherpen waar nodig, laten we open en transparant zijn, laten we waken over het welzijn van elk kind! Laten we niet blind zijn voor eventuele wantoestanden, maar tegelijk: laten we niet alle kinderdagverblijven en kinderbegeleiders over dezelfde kam scheren, want dat verdienen ze niet.