Cultuur in uw huiskamer

De Antwerpse cultuurhuizen kunnen voorlopig geen live publiek in hun zalen ontvangen en corona houdt ons nog even aan huis gekluisterd… maar dat betekent niet dat we geen cultuur kunnen beleven. Heel wat gezelschappen en kunstenorganisaties zetten voorstellingen online: ze brengen theater, dans, opera of jeugdfilms in de huiskamer, en wij kijken vanop de eerste rij. Trek de gordijnen dicht, kruip in uw knusse zetel en neem een hapje bij de hand – en geniet! Een greep uit het rijke online aanbod:

Podium19

Zeven Vlaamse kunstinstellingen starten samen een nieuwe tv-zender op: Podium 19. Een virtueel podium waar vooral nieuwe producties uit de vele Vlaamse cultuurhuizen aan het publiek worden getoond zolang de sector onder de coronacrisis blijft lijden. Vanaf 21 januari kan u elke dag veilig genieten van een breed en divers cultuuraanbod.

 • De zeven instellingen zijn: Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Kunstencentrum Vooruit.
 • Ook de openbare omroep, telecomoperatoren en de Vlaamse overheid vanuit Vlaams minister-president Jan Jambon werken mee, wat van Podium 19 een unieke samenwerking maakt.
 • Podium 19 vind je op kanaal 19 van Proximus Pickx, kanaal 99 van Telenet en kanaal 20 van Orange en kan ook (her)bekeken worden via de website en app van VrtNu.
 • Podium 19 wil graag de hele culturele sector bij dit initiatief betrekken. Het programma is dus niet beperkt tot producties van de initiatiefnemers. Dankzij Podium 19 kan het publiek opnieuw genieten van hoogwaardige producties en blijven de vele artiesten en ondersteunende teams aan het werk.
 • De Antwerpse spelers:
  • Antwerp Symphony Orchestra – Nieuwjaar met Elim Chan
   • Met de onovertroffen muziek van o.a. Sjostakovitsj en Strauss en zijn immer energieke chef-dirigent Elim Chan heeft het Antwerp Symphony Orchestra alles in huis voor een spetterend nieuwjaarsconcert bij jou thuis!
   • Wanneer: vrijdag 22 januari 2021 om 23.23 uur.
  • deSingel
   • Vox Luminis olv. Lionel Meunie
   • Vox Luminis zingt voor u de mooiste Duitse kerstmuziek uit de 17de eeuw van Samuel Scheidt, Michael Praetorius en Heinrich Schütz, drie componisten die elkaar persoonlijk kenden. Daarnaast staan ook enkele werken op het programma van Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach.
   • Wanneer: vrijdag 22 januari en dinsdag 26 januari, om 22.15 uur, za 23 januari en maandag 25 januari om 18.15 uur, en donderdag 28 januari om 14.15 uur.
   • Collegium Vocale Gent olv. Philippe Herreweghe
   • Johann Sebastian Bach componeerde ruim 300 kerkcantates. Telkens slaagt Bach erin de betekenis en de beelden van de tekst te rijmen met de muziek zelf. Hij vertelt ons evenveel met de muziek als met de tekst. Uit de kwaliteit van de partituren blijkt dat hij over schitterende muzikanten kon beschikken. Gelukkig hebben wij Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale.
   • Wanneer: zondag 31 januari om 17 uur.
   • Opera Ballet Vlaanderen
   • De voorstellingen van Opera Ballet Vlaanderen gaan allemaal door op zaterdag, podiumkunstendag, en zijn de volgende: 
    • Bach Studies (in het kader van de Bachweek op Podium 19) – 30/01
    • Libertango – 6/2 
    • Eindelijk 2021 – 20/2 
    • A Revue – 6/3
    • Choreolab – 20/3 
    • Usher – 3/4 
    • Ariadne auf  Naxos – 10/4
    • Der Schmied von Gent – 17/4 
    • Verbeeldingleeft – miniaturen – 24/4

HetPaleis 

Tot ze u weer in de zaal mogen verwelkomen, stelt hetpaleis – het Antwerpse podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren – vier voorstellingen online ter beschikking. Haal de marshmallows boven, kruip onder je warmste deken en verdwijn samen in de wereld van Bangerik (+6 j.), Play! (+8j.), Niets (+12 j.) of King Lear (+15j.). Kijken kan via deze link.

Opera Ballet Vlaanderen

Samen met Opera Ballet Vlaanderen kijkt u, aan de start van dit nieuwe jaar, wellicht ook weer uit naar méér cultuur.  Omdat de zalen nog even dicht blijven, brengen zij de muziek en dans graag tot in uw huiskamer met drie livestreams. Als u een kaartje koopt, krijgt u een half uur voor het begin een mail met de link naar de voorstelling. Heeft u die avond geen tijd? Geen nood, de link blijft twee weken beschikbaar! U hoeft dus enkel te klikken en te genieten!

 • Libertango, Astor Piazolla
 • Muziek en dans gaan hand in hand tijdens dit gedanste concert rond het oeuvre van Astor Piazzolla. Met Libertango creëerde de Argentijnse componist een van zijn grote meesterwerken en daar stelde OBV een sprankelend dansconcert rond samen.
 • Geen toepasselijker titel dan ‘Eindelijk 2021’ voor een feestelijk concert waarmee we 2020 zo snel mogelijk proberen te vergeten. Met fragmenten uit Mozarts Die Zauberflöte, Beethovens Fidelio en Verdi’s Macbeth tot Wagners stevigere Die Walküre en Lohengrin en Berlioz’ Damnation de Faust zijn alle ingrediënten aanwezig om 2021 muzikaal stralend in te zetten.
 • Memento Mori. Gedenk dat je zult sterven. Die eeuwenoude Latijnse uitdrukking werd het uitgangspunt voor een erg introspectieve voorstelling. Sidi Larbi Cherkaoui analyseert een gevoel van verveling dat heerst in ons dagelijks bestaan, het vluchtige van het leven en de vraag wat van ons overblijft na de dood.
 • Alle info via deze link.

Toneelhuis

Het Duitse Thalia Theater in Hamburg en Dramaten, het Zweedse nationaal theater in Stockholm, organiseren samen het eerste Europese online theaterfestival. Ze zijn beide lid van mitos21, een Europees netwerk van de toonaangevende theaters van het continent, waar ook Toneelhuis deel van uitmaakt. Zo krijgt een internationaal publiek de kans om een digitaal panorama van het Europese theater mee te pikken.

Elke avond kan u vanuit uw zetel genieten van een andere voorstelling van de verschillende Europese theaters. De deelnemende theaters kozen hun bijdrage zelf uit en geven het publiek een korte introductie bij hun voorstelling. Alle opnames zijn in de originele taal, met Engelse ondertiteling. De voorstellingen zijn telkens één avond gratis online te bekijken.

Van Toneelhuis is de voorstelling Antigone in Molenbeek + Tiresias te zien op 23 januari om 19u. Alle info via deze link.

JEF Kinderfilmfestival

JEF is dol op jeugdfilm. JEF brengt eigenwijze, supergoeie films in de zalen, bij u thuis en op school. Maar JEF is ook een festival en nodigt kinderen en jongeren uit om te experimenteren met nieuwe media en zelf films te maken.

JEF festival 2021 gaat door, maar dit jaar een beetje anders dan de vorige jaren. De filmvertoningen gaan dit jaar online door! Vanaf 6 februari t.e.m. 28 februari ontdekt u de beste jeugdfilms en games. Bereid u voor op een goed gevuld programma van meer dan 45 films. U huurt voor 48u een film aan €7. Meer info via deze link.