Roetfilterschandaal en impact op LEZ

Studies duiden onomwonden aan dat de schadelijke uitstoot van wagens leidt tot ernstige gezondheidseffecten en vroegtijdig overlijden. Ook in Antwerpen kampen we met een acuut probleem met betrekking tot de luchtkwaliteit. Het is dus zeker de juiste keuze geweest om, als pionier in Vlaanderen, een lage-emissiezone in te voeren. Een keuze waar ik nog steeds achter sta, en die duidelijk, met het oog op de gezondheidswinsten voor onze bevolking, de juiste keuze is.

Het probleem van roetfilterfraude ondermijnt op geen enkel moment het nut of het belang van de lage-emissiezone.

Zelfs als we de cijfers van VAB mogen geloven, zijn er een 140.000 wagens (van de 3,3 miljoen personenwagens die op diesel rijden) in ons land met verwijderde roetfilter of waarvan de roetfilter defect is. In absolute aantallen is dit cijfer hoog, maar laat ons niet vergeten dat dit slechts een kleine minderheid (4,19%) is van het aantal personenwagens die op diesel rijden. We moeten er dus voor opletten dat we niet iedere dieselrijder als fraudeur bestempelen.

Want daar gaat het om: fraude. Het is gemakkelijk om de lage-emissiezone op die basis in vraag te stellen. Maar laat ons even eerlijk zijn: we gaan toch ook niet de volledige fiscale wetgeving in vraag stellen omdat een minderheid van de Belgen aan belastingontduiking doet? We gaan toch niet de volledige sociale zekerheid over boord gooien omdat een minderheid van de Belgen zich inlaat met sociale fraude? We gaan toch niet alle verkeersregels afschaffen omdat een minderheid ze niet respecteert? Waarom zouden we dan de wetgeving rond de lage-emissiezone in vraag stellen, omdat een minderheid van de automobilisten illegaal zijn roetfilter laat verwijderen?

Illegaal, u hoort het goed. Even illegaal als belastingontduiking. Even illegaal als sociale fraude. Even illegaal als verkeersovertredingen. Gaan we de gezondheidswinsten die we kunnen en moeten realiseren voor onze inwoners teniet laten gaan door enkelingen die zich van onze regelgeving niets aantrekken? Want dat is wat een lage-emissiezone doet! Een lage-emissiezone haalt de meest vervuilende voertuigen uit het verkeer met het oog op het verbeteren van de luchtkwaliteit en de gezondheid zodat we een goed evenwicht tussen mobiliteit en leefbaarheid bereiken.

Nieuwe voertuigen zijn sowieso minder vervuilend dan oudere voertuigen. Daarenboven zien we dat een maatregel als een lage-emissiezone zorgt voor een mentaliteitswijziging ten voordele van properdere alternatieven. Alternatieven zoals benzinewagens, elektrische wagens, wagens op CNG of andere alternatieven zoals het openbaar vervoer. In alle andere lage-emissiezones zien we steeds een positief effect op de luchtkwaliteit en de gezondheid. Het verbeteren van de leefomgeving, zodat iedereen in een gezonde, aangename en leefbare stad kan wonen en werken, dat is mijn doel, en dat zal mijn doel blijven!

Het frauderen moeten we tegengaan. De rotte appels moeten eruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s