Verbetering luchtkwaliteit binnen LEZ

Op 1 februari 2017 voerde het Antwerpse stadsbestuur de Antwerpse lage-emissiezone (LEZ) in als gezondheidsmaatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Om de impact van de LEZ op de verontreinigende stoffen die uitgestoten worden in Antwerpen te kennen, bestelde de stad  een studie bij Transport & Mobility Leuven en VITO. Dit onderzoek toonde aan dat de LEZ de juiste maatregel is. Dit wordt nu ook bevestigd door de voorlopige metingen van VMM.

Sinds 1 februari neemt Antwerpen als pionier het voortouw op het vlak van luchtkwaliteit met de eerste lage-emissiezone in Vlaanderen. Deze maatregel weert de oudste en meest vervuilende voertuigen uit het stadscentrum en zorgt zo dat er minder vervuilende stoffen de lucht inkomen. Het doel is om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van onze inwoners en bezoekers te beschermen zonder de auto volledig te bannen uit de stad, wat heel wat economische en sociale schade met zich zou meebrengen.

Om de impact van de LEZ maatregel op de uitstoot van verontreinigende stoffen in kaart te brengen, bestelde de stad een studie bij Transport & Mobility Leuven en VITO, die het Vlaamse wagenpark van eind 2016 en eind 2017 vergeleek met het wagenpark zoals het eind 2017 in de LEZ rondreed. Deze studie van de emissies (schadelijke stoffen die uit de uitlaat komen) toonde aan dat de uitstoot door wegverkeer op één jaar tijd sterk gedaald is, en dat voor alle polluenten.

11

In een parlementaire vraag van Ludo Van Campenhout bevestigde minister Schauvlieghe via positieve voorlopige resultaten voor 2017 dat ook de gemeten luchtkwaliteit binnen de LEZ erop vooruit gaat. Hoewel er volgens deze voorlopige resultaten meer dagen met een PM10-daggemiddelde boven de 50 µg/m³ waren, zien we een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit. Het merendeel van deze overschrijdingen van het PM10-daggemiddelde kwamen voor in de eerste helft van het jaar (voor de invoering van de LEZ) en waren te wijten aan een intensieve smogepisode als gevolg van meteorologische omstandigheden.

Uit een vergelijking van de voorlopige gegevens van 2017 ten opzichte van 2015 en 2016 blijkt een significante daling voor NO2, NOx en roet – net die parameters die verkeersgerelateerd zijn. Volgens de voorlopige resultaten van 2017 wordt een daling aan vervuilende stoffen in de lucht gemeten bij de verschillende meetpunten op het grondgebied Antwerpen. Deze daling is het grootst bij de verkeer-gerelateerde meetpunten.

Hoewel het hier gaat om voorlopige resultaten en het nog te vroeg is om hier wetenschappelijke conclusies aan te verbinden, ben ik zeer blij met deze resultaten. Deze resultaten bevestigen wat ik van bij de start van de LEZ beloofde en wat het onderzoek dat wij vanuit de stad hebben laten uitvoeren aantoonde. De luchtkwaliteit binnen onze lage-emissiezone verbetert en verbetert sneller dan op andere locaties. De inspanningen die we met de LEZ vroegen van onze inwoners levert wel degelijk een gezondheidsvoordeel op! En dat is het allerbelangrijkste.

112

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s